EUR 117,58 USD 100,36 CHF 109,08

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 13.08.20. :: 117.5934 rsd

Tekst objavljen: 17.06.2018 17:30        


Novoosnovana računovodstvena komora Srbije tražiće na današnjem sastanku u Vladi Srbije hitno odlaganje primene novog obrasca o pregledu obračuna PDV.

Pravilnik o PDV loš za privredu

Razlog je, kako ističu u ovom strukovnom udruženju, to što je obrazac neprimenjiv u poslovnoj praksi, kao i poreskom postupku, i koji će "kao takav uvesti računovođe u poreski prekršaj, znatno uvećati troškove rada, istovremeno smanjiti prihode od PDV, jer obveznici neće da ulaze u sistem kada dođu do limita ukupnog prometa od osam miliona dinara".

Primena ovog obrasca od 1. jula, smatraju u Računovodstvenoj komori, dovela bi do znatnog pogoršanja poslovnog ambijenta, a time i pogoršanja na listi Svetske banke "Duing biznis". Komora će svoj zahtev uputiti premijerki i predsedniku Srbije, kao i Ministarstvu finansija i nadležnom ministru, tražeći njihovu podršku za hitno odlaganje primene obrasca o pregledu obračuna PDV.

- Predložili smo da se pristupi izradi novog pravilnika koji će propisati PDV evidencije i izveštavanje poreskog organa kroz PDV prijavu kakvu imaju Nemačka i ostale razvijene zemlje, koja će imati do 45 polja i koja će biti kreirarna po vrstama prometa u skladu s poreskim aspektom u skladu sa Zakonom o PDV, na osnovu ulaznih i izlaznih računa kroz knjige ulaznih i izlaznih faktura - ukazala je Snežana Mitrović, predsednica Komore.

ODLAGANJE

Računovodstvena struka je u proteklom periodu u više navrata tražila odlaganje primene, ali i izmenu Pravilnika o PDV koji definiše novi način pregleda obračuna PDV. Rokovi su bili januar 2017, potom januar 2018, pa 1. jul ove godine. Računovođe ne zahtevaju samo odlaganje, već izradu potpuno novog pravilnika o PDV.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pravilnik o pdv-u PDV privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana