Tekst objavljen: 30.09.2022 18:00        


Špansko ministarstvo rada kaznilo je dostavu hrane Glovo kaznom od 79 miliona evra zbog kršenja zakona o radu. Inspekcija rada utvrdila je da je 10.600 vozača dostave u kompaniji lažno samozaposleno jer ispunjavaju sve uslove za rad na puno radno vreme

Preko 10 hiljada dostavljača u Španiji lažno zaposleno u "Glovu"


Španska ministarka rada Yolanda Diaz rekla je novinarima, prema španskoj novinskoj agenciji EFE, da Glovo nije u skladu s novim zakonom o radu. To je doneseno upravo kako bi platforme za dostavu hrane službeno zaposlile svoje radnike.

"Težina zakona pasti će na ovu kompaniju", najavila je Diazova. Optužila je Glovo da opstruira istragu: "Ova kompanija opstruira inspektore rada, što je jako loše u socijalnoj, demokratskoj i pravnoj zemlji u kojoj kompanije moraju poštivati zakon."

Prema njenim rečima, ministarstvo je sada naložilo Glovu da zaposli 10.600 dostavljača, a ujedno je kompaniju kaznilo s gotovo 79 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Španija je donela nove zakone o radu koji od platformi za dostavu hrane zahtevaju zapošljavanje dostavljača koji ispunjavaju uslove za zapošljavanje 2021. Do tada je većina dostavljača bila nesigurno zaposlena.

Protiv neopravdanog prekarnog zapošljavanja na platformama Glovo i Wolt javno se oglasio i slovenački ministar rada Luka Mesec. Početkom ovog meseca istakao je "da su multinacionalke u našoj zemlji u neregularnoj situaciji i da ne zapošljavaju kurire, iako mnoge od njih ispunjavaju sve uslove za zapošljavanje i od tog posla žive".

Kako je podsetio, Evropska komisija predložila je da se to područje uredi direktivom, a on sam očekuje da će uredba biti donesena u roku od godinu dana. Slovenija je po tom pitanju u taboru zemalja koje podržavaju regulaciju, zajedno sa Španijom i Belgijom. Po njemu je, na primer Holandija u suprotnom taboru.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
lažno zaposleni Španija glovo zaposleni slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana