Tekst objavljen: 26.08.2014 13:00        


Najveći deo odobrenih kredita utrošeno je za nabavku sirovine i likvidnost, dok je manji deo iskorišćen za refinansiranje. - Uglavnom se novac koristi za nabavku sirovina, ali retki su oni koji zapošljavaju nove radnike. Ovi krediti su oblik pomoći države da se zadrže postojeći radnici - kažu bankari.

Preostalo još 320 miliona evra za povoljne kredite

Iako otvaranje novih radnih mesta nije uslov, situacija u kojoj su firme je diktirala namenu kredita.

USLOVI KREDITIRANJA

Rok otplate subvencionisanih dinarskih kredita je 18 meseci, uz šest meseci grejs perioda. Maksimalna kamatna stopa 5,45 odsto duplo je niža od ponude na tržištu. Namena kredita: likvidnosti, kupovina sirovina i refinansiranje.
Kašnjenje sa obavezama prema dobavljačima, zaposlenima i državi su najčešći problemi pa je tako 400 miliona evra utrošeno za likvidnost, a isto toliko za nabavku repromaterijala. Tek manji deo preduzeća su iskoristila subvencionisani kredit za refinansiranje prethodno uzetih kredita.

Jedan od retkih koji je zahvaljujući kreditu od 10 miliona dinara uposlio sedam novozaposlenih je Nenad Blagojević, vlasnik “Blanda” iz Leskovca.

- Novac smo utrošili za kupovinu sirovina - drva za izradu stolica. Zahvaljujući ovom ulaganju povećaćemo proizvodnju i izvoz za Norvešku. Planiram da uzmem još jedan kredit od pet miliona dinara, podneli smo zahtev, a ista je namena kupovina sirovine - ističe Blagojević.

Rajfajzen banka je dosad odobrila 915 kredita. Kako kažu za “Blic”, najviše je iskorišćeno u proizvodnim kompanijama, prerađivačkoj delatnosti, farmaciji i trgovini, za kupovinu sirovina i robe na domaćem tržištu. Osnova za dobijanje ovih trenuto tržišno najpovoljnijih zajmova je kreditna sposobnost preduzeća, a iznos zavisi od veličine firme. Uredbom je limitirana cena od 5,45 odsto, ali dobre firme, kako saznaje “Blic” mogu da računaju i na povoljnije kamate i to oko pet odsto.

- Cene ovih kredita su veoma atraktivne, imajući u vidu da su za više procenata povoljnije od redovnih dinarskih zajmova i kreću se gotovo na nivou cena deviznih kredita, a da pritom ne nose devizni rizik - ističu u Rajfajzen banci. Hipo Alpe Adrija banka je odobrila oko 330 subvencionisanih dinarskih kredita, a u procesu odobrenja je još oko 120 kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke krediti uz subvenciju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana