Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 14.10.2021 14:45        


Da bi ostvarili pravo na subvenciju za prelazak na novu fiskalizaciju, privrednici prvo treba da prijave prodajne objekte. Rok za to teče od početka meseca, a do sada je prijavljeno oko 6.000 objekata. Nadležni podsećaju da je to preduslov za dotaciju i po objektu i po fiskalnom uređaju. Prijavljivanje za subvencije počinje u petak, 15. oktobra

Prijavljivanje za subvencije kreće sutra: Kako do novca za e-fiskalizaciju


I proizvođači uređaja i država koja daje subvencije saglasni su da će 100 evra po objektu i još toliko po uređaju u potpunosti pokriti trošak privrede za uvođenje sistema u kome su fiskalni računi u trenutku izdavanja vidljivi i poreznicima.

"Kad kažemo fiskalni uređaj, on nije samo uređaj, u smislu nekog elektronskog uređaja, oni mogu da nabave određene aplikacije, određena softverska rešenja, koja će koristiti čitač kartica i naš bezbednosni element i koji će dobiti besplatno", napominje Saša Dulić iz Poreske uprave.

To što je za one sa manjim prometom za elektronsku fiskalizaciju dovoljan i mobilni ili tablet, proizvođače kasa ne brine.

"Mi ćemo biti značajan partner u novoj fiskalizaciji, spremili smo nove uređaje tako da ne mislim da ćemo imati neku ozbiljnu konkurenciju", kaže Rade Veselinović iz kompanije "Galeb".

Ipak, neki od mobilnih operatora spremni su da daju neograničen internet, jer žele u novu utakmicu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Ono što smo shvatili faktički da je ovo prava šansa da se uključimo i u prodaju fiskalnih kasa i da će korisnicima biti najlakše da na jednom mestu dobiju sve i novu fiskalnu kasu i fiskalni štampač i platni terminal koji će podržavati sve kartice", ističe Vladimir Lučić, generalni direktor "Telekoma Srbija".

U novoj fiskalizaciji status prodajnog objekta dobila su i prevozna sredstva, veb trgovina i različiti automati. Procenjuje se da klasičnih prodajnih objekata imamo oko 160.000.

Sa prelaskom na elektronsku fiskalizaciju ovakve kase odlaze u istoriju. U upotrebi je njih oko 200.000, a procenjuje se da će sa prelaskom na novi sistem u funkciji biti za trećinu više različitih fiskalnih uređaja.

Prema podacima Poreske uprave, čak 80 odsto firmi kod nas posluje uz samo jednu fiskalnu kasu.

Iako vredno rade, još se čeka da neko od proizvođača predstavi i zatraži odobrenje softvera ili novog fiskalnog uređaja. Prelazni period u kome će u upotrebi biti i novi uređaji i stare i nove fiskalne kase počinje 1. novembra. Nakon šest meseci počinje potpuna primena e-fiskalizacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prijava za subvencije nova fiskalizacija subvencije državne subvencije e-fiskalizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana