Tekst objavljen: 16.04.2015 11:11        


Privredni forum mladih 2015. biće održan 21. aprila u Rektoratu Beogradskog univerziteta, saopštio je danas organizator.

Privredni forum mladih 21. aprila

Cilj projekta je spajanje mladih, privrednika, predstavnika državnih i obrazovnih institucija i relevantnih organizacija, koji će imati priliku da diskutuju o svojim potrebama i mogućnostima, sa ciljem rešavanja problema nezaposlenosti.

Na taj način, projekat će približiti svet rada mladima i upoznaće ih sa ulogama koje u tom svetu imaju.
Tokom trajanja Foruma biće ukazano na nesrazmernost između potreba poslodavaca i kvalifikacija potencijalnih zaposlenih, kao i na suštinske probleme koji postoje između zahteva poslodavaca i sistema obrazovanja a koji se objektiviziraju na tržištu rada.

Posebna pažnja će na Forumu biti posvećena nedovoljno iskorišćenim resursima - informaciono-komunikacionim tehnologijama, socijalnom preduzetništvu, poljoprivredi i IT sektoru.

Takođe, promovisaće se značaj samozapošljavanja, naučne pismenosti, doživotnog učenja i afirmacije poslovnih ideja mladih, a sprovođenje radionica, panel-diskusija i okruglih stolova mladima će omogućiti sticanje kompetencija prepoznatih na tržištu rada.

Na panel diskusijama i okruglim stolovima moći će da se čuju perspektive i iskustva različitih aktera koji žele da se jaz između sveta rada i sveta obrazovanja smanji.

Osnovna pitanja na koja će se kroz diskusiju odgovoriti su: dokle smo stigli u procesu kreiranja Nacionalnog okvira kvalifikacija, koji je preduslov za kompatibilnost obrazovnih profila koji kreiraju obrazovne institucije i radnih mesta koja su potrebna privredi, postoji li određeni skup generičkih kompetencija koje su potrebne preduzeću iz svake branše -timski rad, asertivna komunikacija, prezentacijske veštine, koja su to znanja, da li ih mladi trenutno stiču, dokle se stiglo u procesu olakšavanja nostrifikacije diploma naših studenata koji su se školovali u inostranstvu i slično.

Poslovne radionice snabdeće učesnike znanjima i veštinama koje će im pomoći da lakše pronađu svoje mesto na tržištu rada.

Svako sa dobrom projektnom idejom imaće mogućnost da je predstavi privrednicima i institucijama kojima bi njeno ostvarenje bilo u interesu. Ostvarivanje ovako prikazanih ideja bi doprinelo smanjenju nezaposlenih a podstaklo bi mlade da razmišljaju o projektima koji bi doprineli globalnom razvoju zemlje i društva.

Forum organizuje Privredni forum mladih u saradnji sa Studentskom konferencijom univerziteta u Srbiji (SKONUS).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
privredni forum mladih projekat Studentska konferencija univerzitet forum mladih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana