Tekst objavljen: 12.10.2015 9:31        


Srbija je primer zemlje koja dobija priznanje za svoje reforme i obezbeđuje punu profesionalnu i finansijsku podršku MMF-a, Svetske banke i drugih finansijsih institucija za njihovu realizaciju, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.

Priznanje MMF i Svetske banke za reforme u Srbiji

Posle sastanka Komiteta za razvoj borda guvernera MMF-a i Svetske banke u Limi, Vujović je ocenio da je taj skup nedvosmisleno potvrdio podršku medunarodnih finansijkih instutucija i svih zemalja članica prihvatanju održivih ciljeva razvoja za narednih 15 godina kao osnove za borbu protiv siromaštva zasnovanu na punom aktiviranju ukupnih ljudskih i resursnih potencijala u svetu, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Globalna finansijska stabilnost je poboljšana, ali su rizici i dalje visoki pa su grupacije Svetske banke i MMF na današnjem Komitetu za razvoj borda guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke pozvane da nadgledaju rizike i poboljšaju pomoć zemljama kako bi održale svoj ekonomski rast i napredak.

Oslanjajući se na diskusije sa sastanaka održanih prošlog proleca kada su usvojeni ciljevi održivog razvoja do 2030.godine, podržana je uloga Svetske banke u sazivanju, povezivanju i koorinaciji izmedu vlada UN, MMF, Multilateralnih razvojih banaka i Svetske trgovinske organizacije.

Naglašena je potreba da fokus bude na inkluzivnom rastu, infrastrukturi, razvoju u oblasti zdravstva i razvoju privatnog sektora.

Finansijske institucije se i dalje suocavaju sa izazovima obnove kapitala, povecanjem priliva sredstava i odvikavanjem zemalja od traženja finansijske pomoci.

Komitet je procenio da oslabljena kreditna sposobnost vodi ka znatnom smanjenju zaduživanja u narednih nekoliko godina i da iako postoje negativni pritisci na ovaj sektor, banke imaju dovoljno kapitala da prežive.

Na sastanku je potvrdena posvecenost rodnoj ravnopravnosti koja je od kljucnog znacaja za okoncanje siromaštva i jacanje zajednickog napretka i napor da se primenom nove strategije Svetske banke postojece rodne praznine svedu na najmanju mogucu meru.

Na Komitetu je bilo reci i o aktuelnoj izbeglickoj krizi i rešenju za izazove koje imaju zemlje i regioni u previranju, posebno u Bliskom Istoku i Severnoj Africi.

Sastanci dve važne svetske finansijske institucije, od kojih je jedna zadužena za monetarnu i fiskalnu, a druga za razvojnu ekonomsku politiku, svake trece godine održavaju se van Vašingtona.

Ove jeseni domacin je bila Lima, prestonica Perua a Komitet je izrazio zahvalnost Vladi Republike Peru za gostoprimstvo tokom održavanja Godišnje skupštine.

Naredni sastanak Komiteta za razvoj najavljen je za 16. april 2016. godine u Vašingtonu, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aranžman sa mmf Srbija svetska banka reforme reforme u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana