Tekst objavljen: 18.03.2014 15:09        


Prodaja novih putničkih automobila u Evropskoj uniji povećana je u februaru osam odsto na godišnjem nivou, na 861.058 vozila. Prodaja tako raste već šest meseci zaredom, objavilo je danas Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Prodaja kola u EU porasla 8%

Jedino veliko tržište u EU koje je iskazalo pad tražnje proteklog meseca je Francuska, gde je prodaja pala 1,4 odsto. Najveće evropsko tržište automobila, nemačko, ostvarilo je rast od 4,3 odsto, prenela je agencija ČTK.

Tražnja automobila u Evropi donedavno je bila pod velikim pritiskom zbog negativnih uticaja dužničke krize na privrede. U celoj prošloj godini prodaja automobila u EU je smanjena 1,7 odsto, na 11,85 miliona vozila. To je bio šesti po redu godišnji pad prodaje i najniži nivo od 1995. godine. Ove godine bi, prema januarskoj prognozi ACEA, prodaja trebalo da poraste dva odsto.

Evropski potrošači su u proteklim godinama zbog rasta nezaposlenosti ograničili kupovinu skuplje robe, kao što su upravo automobili. Zahvaljujući poboljšanim ekonomskim izgledima potražnja automobila je počela da se oporavlja.

Izraziti rast prodaje automobila u februaru su zabeležile neke zemlje koje su ranije bile najviše pogođene dužničkom krizom. Tako je u Irskoj prodaja povećana 20 odsto, a u Portugalu čak više od 40 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porast prodaje prodaja porasla auto u eu eu auto auto

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana