EUR 117,59 USD 106,52 CHF 106,87

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 19.09.19. :: 117.5946 rsd

Tekst objavljen: 20.05.2019 11:20        


Dan kada će Ministarstvo finansija raspisati tender za prodaju Komercijalne banke sve je bliži.

Prodaja Komercijalne sve bliže, kompanija iz Srbije najviše zainteresovana

Prema informacijama "Blic Biznisa" u pitanju je poslednja nedelja maja, a pitanje je dana, možda i sata kada će u resorno ministarstvo stići i pismo savetnika za prodaju Komercijalne banke, francuske kompanije Lazard od koje se očekuju analiza i saveti o najboljim mogućim opcijama prodaje u ovom postupku.

Sa približavanjem ovih ključnih momenata sve više se intenzivira i priča oko potencijalnih kupaca.

Kako saznajemo, interesovanje za kupovinu Komercijalne banke, koja je po mnogim poslovnim performansama među najboljim bankama u Srbiji, je veliko. U pitanju je nekoliko domaćih i stranih investicionih kompanija. Pojedine među njima bave se isključivo bankarstvom godinama unazad, a među potencijalnim kupcima su i investicioni fondovi koji posluju u različitim delatnostima, a između ostalog se bave i bankarstvom.

Kako je "Blic Biznis" nedavno pisao, za kupovinu Komercijalne zainteresovana su tri strateška investitora i dva fonda čiji je poslovni rezon da preuzmu i unaprede banku, a potom je preprodaju.

"S jedne strane reč je o kupcima koji se bave bankarstvom. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i verovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, značajno interesovanje za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana private equity fonda čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprede, podignu mu tržišnu vrednost i potom preprodaju po višoj ceni. Jedan takav fond je iz Srbije, vrlo je ozbiljan u svom poslu i vrlo zainteresovan za kupovinu Komercijalne banke", kaže naš izvor.

Država u "Komercijalnoj banci" ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC, kao deo Svetske banke 10 odsto.

Tržišna vrednost Komercijalne banke je oko 395 miliona evra. Pre početka finansijske krize 2008. godine banka je na berzi vredela više od dve milijarde evra.

Banka je prošle godine napravila najbolji finansijski rezultat u poslednjih deset godina i zabeležila rekordni profit od 71 milion evra. Kada je u pitanju stabilnost poslovanja, karakteriše je natprosečna likvidnost i kapitalizovanost. Vrednost akcije ove banke je na Beogradskoj berzi od početka godine skočila za oko 60 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
maj preprodaja Komercijalna banka prodaja komercijane banke Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana