Tekst objavljen: 22.02.2016 15:28        


Predloženim izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji omogućava se preduzećima koji nemaju više od dva miliona dinara duga za porez da sa Poreskom upravom sklope dogovor do 60 meseci za reprogram dugova, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić. 

Produžava se rok za reprogram dugova

Kako je objasnio, rok za reprogram dugova za preduzeća koja nemaju više od dva miliona dinara duga biće sa 24 meseca produžen na 60 meseci.

Predstavljajući poslanicima predložena rešenja, Sertić je naveo da su tim problemom najviše pogođena mala preduzeća, preduzetnici i mikrofirme, te da je fer da država bude tolerantna prema njima i da im pomogne.

"Važno je da pomognemo svima koji su u međuvremenu imali problem da to prevaziđu, a najviše su bili pogođeni mala preduzeća, preduzetnici i mirkofirme, koji su iz različitih uticaja imali problem da servisiraju svoje obaveze pre svega prema državi", naveo je Sertić.

Kako je dodao, država je u tom slučaju fiskalno neutralna, jer očekuje sve te prhode, a zatvaranjem tih radnji biće uništena radna mesta i želja ljudi da stvaraju.

Kako piše u predloženom zakonu, njime se predlaže da se uz ispunjenje propisanih uslova obezbedi odlaganje plaćanja dugovanog poreza pod povoljnijim uslovima od važećih, kao i pravni osnov za mogućnost otpisa obračunate, a neplaćene kamate kada je reč o javnim prihodima koji su dospeli za plaćanje do danas stupanja na snagu ovog zakona i koji su kao takvi evidentirani u poreskom računovodstvu Poreske uprave na taj dan i kada je reč o dugu koji u sebi ne sadrži kamatu, a koji ne prelazi iznos od dve milijarde dinara.

Propisivanjem mogućnosti da se poreska obaveza izmiri najviše do 60 rata, poreskim obveznicima obezbeđuje se da uz manje finansijsko opterećenje izmire taj dug, čime se stvaraju uslovi za normalizaciji poslovanja, uz očuvanje nivoa socijalne zaštite najugroženijih slojeva drustva i daljeg podsticanja privrednih aktivnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
naplata poreza mala preduzeća privatizacija preduzeća poreski dug porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana