Tekst objavljen: 03.05.2024 18:00        


Ugovore o reprogramu duga za Infostan, koji se primenjuje na nezmirene obaveze zaključno sa 31. avgustom 2023. godine, biće moguće zaključiti do 31. oktobra ove godine, odlučio je Privremeni organ Grada Beograda

Produžen rok za reprogram dugova za Infostan


Gradsko veće je prethodno, krajem oktobra prošle godine, zaključilo da je potrebno sprovođenje ovog reprograma, koji je namenjen svim korisnicima komunalnih usluga koji su u sistemu objedinjene naplate kod JKP „Infostan tehnologije“.

Prvobitnim merama je rok za zaključenje ugovora o reprogramu duga bio 30. april 2024. godine. Reprogram se odnosi na dospele, a neizmirene obaveze do 31. avgusta 2023. godine.

JKP „Inofstan i tehnologije“ početkom aprila dostavio je inicijativu Gradu Beogradu, u kojoj su iskazali potrebu da se krajnji rok za podnošenje zahteva za reprogram duga produži za još šest meseci (odnosno, do 31. oktobra 2024. godine).

Razlog je, kako se navodi, to što je od pokretanja akcije „potpisan znatan broj Ugovora o preprogramu“, a i dalje postoji veliko interesovanje korisnika.

Privremeni organ Grada Beograda je zatim, na svojoj poslednjoj sednici, usvojio predlog da se izmeni prvobitni zaključak, odnosno da se rok za zaključenje ugovora o reprogramu produži do 31. oktobra.

Reprogram duga je mogu da zatraže sva fizička lica, korisnici komunalnih usluga iz sistema objedinjenje naplate kod JKP „Infostan i tehnologije“, kao i zaposebne kategorije korsinika komunalnih usluga.

U ove posebne kategorije spadaju lica evidentirana kod Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (bilo kao korisnici penzije i novčane naknade), kao i lica evidentirana kod nadležnog Centra za socijalni rad (korisnici novčane pomoći ili dodatka za pomoć i negu drugog lica).

Reprogram obuhvata sledeće kategorije dužnika:dužnike po pravosnažnim presudama, dužnike u postupcima pred sudom koji su u toku, dužnike po donetim rešenjima o izvršenju, dužnike koji imaju dugovanja po neutuženim tekućim obavezama, dužnike koji su potpisali ugovor po prethodnim zaključcima Gradskog veća grada Beograda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Plaćanje na rate, otpis dela duga i kamate

Reprogram predstavlja mogućnost plaćanja duga na rate, bez grejs perioda,uz uslovni otpust cele kamate i dela glavnog duga,u zavisnosti broja rata.

Krajem oktobra prošle godine je saopšteno da sereprogramiranjem dugovanja zaustavlja obračun kamate i obustavlja postupak izvršenja,pri čemu su obezbeđeni posebni uslovi i pogodnosti za sve kategorije korisnika.

Naime, građani su mogli da odaberu broj mesečnih rata uz umanjenje glavnog duga i otpis kamate. Jednokratnim plaćanjem se otpisuje 15 odsto glavnog duga, dok se za plaćanje duga na tri rate otpisuje 12 odsto.Izmirenjem duga na šest rata otpisuje se deset odsto, a za plaćanje na 12 rata otpisuje se pet odsto glavnog duga.

Korisnici socijanih davanja i penzioneri dobili su posebne pogodnosti. Oni su imali opciju da otplate dug na maksimalno 60 mesečnih rata, uz otpis kamate i umanjenje 20 odsto glavnog duga.

Za dug do 30.000 dinara omogućeno je plaćanje na 12 mesečnih rata, dug od 30.000 do 50.000 dinara može da se otplati na 24 mesečne rate, dok će dug od 50.000 do 200.000 dinara moći da se otplati na 48 rata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
31. oktobar infostan reprogram dugova dug za komunalije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana