Tekst objavljen: 23.04.2015 11:58        


Američka kompanija Facebook, kojoj pripada najveća svetska društvena mreža, zabeležila je u prvom tromesečju ove godine 20 odsto manji neto profit, ali ipak veći od očekivanog. Prihod je istovremeno skočio 42 odsto, što je bilo manje od prognoziranog, preneo je Interfaks.

Profit Facebook-a smanjen za petinu

Kako je saopštila kompanija, njena čista dobit u prva tri meseca ove godine smanjena je na 512 miliona dolara ili 18 centi po akciji, u poređenju sa 642 miliona dolara ili 25 centi po akciji, ostvarenim u istom periodu 2014. godine.

Korigovana dobit povećana je 20 odsto na 42 centa po akciji, dok su kvartalni prihodi povećani sa 2,5 milijardi dolara na 3,54 milijardi dolara.

Analitičari u anketi Tomson Rojtersa, u proseku su korigovanu dobit procenili na nivou 40 centi po akciji, uz prihod od 3,56 milijardi dolara.

Rast prihoda usporilo je jačanje dolara, jer Facebook više od polovine prihoda ostvaruje van SAD.
Prihodi od reklama u periodu januar-mart povećani su 46 odsto, na 3,32 milijarde dolara. U februaru je kompanija saopštila da je broj njenih aktivnih oglašivača premašio dva miliona, u odnosu na 1,5 miliona u julu 2014. godine.

Prema podacima kompanije, Facebook rastu prihodi zahvaljujući rastu prodaje mobilnih reklama. U prvom ovogodišnjem kvartalu upravo one su donele skoro tri četvrtine (73 odsto) ukupnih prihoda od oglašavanja, dok je u poslednjim tromesečju prošle godine njihov udeo bio 69 odsto, a u prvom kvartalu 2014. godine 59 odsto.

Broj aktivnih korisnika društvenih mreža (koji su aktivni bar jednom mesečno) na kraju prvog tromesečja bio je 1,44 milijardi, što predstavlja od 13 odsto za godinu dana.

Sa mobilnih uređaja najmanje jednom mesečno Facebook je koristilo 1,15 milijardi ljudi, 24 odsto više nego godinu dana ranije.

Akcije Facebook-a su nakon objavljivanja izveštaja izgubile više od 2,2 odsto vrednosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mobilni korisnici facebook prihod kompanije pad cene akcija akcije facebooka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana