Tekst objavljen: 20.10.2017 11:39        


Dobit bankarskog sektora u Srbiji pre oporezivanja u prvoj polovini 2017. godine iznosila je rekordnih 290 miliona evra, što je za čak 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je u četvrtak beogradski "Danas".

Profiti banaka u Srbiji rekordnih 290 miliona evra

Po pisanju lista, glavni izvor profita banaka bili su mnogo manji rashodi po osnovu otpisanih zajmova nego prethodnih godina.

Banke su u prvih šest meseci ove godine smanjile vrednost kredita u iznosu od svega 16 miliona evra, a prošle godine u istom periodu to je bilo u vrednosti od 107 miliona.

"Po svemu sudeći, banke su većim delom završile otpise loših zajmova, mada iskustvo iz ranijih godina pokazuje da se najviše takvih kredita (NPL) otpisuje u poslednjem tromesečju godine", navodi "Danas".

Dodaje se da su u prvom polugodištu banke za 2,4 miliona evra imale manje prihode po osnovu kamata nego u istom periodu 2016. godine, što je delom nadoknađeno rastom od devet odsto prihoda od taksi i naknada.

Neto prihodi po osnovu kamata bili su 504,4 miliona evra, a naplata taksi i naknada bila je u iznosu od 151,5 miliona evra.

"Bankama je naruku išlo i kretanje kursa, pa su ostvarile neto prihode od kursnih razlika od skoro 35 miliona evra", piše "Danas".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rekordni profit dobit banaka banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana