Tekst objavljen: 09.03.2022 14:55        


Proizvođači jabuka u Srbiji su, zbog sukoba u Ukrajini i oteženim mogućnostima za transport tog voća u Rusiju, počeli da traže nova tržišta za ogromne zalihe koje još nisu rasprodate

Proizvođači jabuka traže zamenu za rusko tržište


Predstavnik poljoprivredne zadruge „Voćar“ iz Slankamena Nikola Kotarac rekao je da će umesto u Rusiju, dva šlepera sa 40 tona ovih dana biti otpremljena za Indiju.

– U hladnjačama imamo još 2.500 tona jabuka gde mogu da se očuvaju do juna, a posle toga počinju da gube dobar kvalitet. Ta količina čini 70 odsto roda i najveći deo trebalo je da se izveze u Rusiju – rekao je Kotarac i dodao da će predstavnici „Voćara“ sledećeg meseca otputovati na sajam u Berlin kako bi pronašli nove kupce za jabuke i bliža tržišta jer je indijsko prilično daleko i skup je transport.

Kotarac je rekao da je problem izvoza u Rusiju, ne samo dug transport, već i pad vrednosti rublje što smanjuje cenu jabuka. To voće se izvozi po ceni od oko 40 dinara, što je značajno smanjilo zaradu, jer se pre dve godine prodavalo po ceni od 70-80 dinara po kilogramu. Da podsetimo, prošle godine je Srbija na izvozu jabuka u Rusiju ostvarila devizni priliv od oko 90 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je da je i bez ukrajinske krize ove godine očekivao probleme u plasmanu jabuka na inostrano tržište jer se na Kavkazu u Rusiji podižu intezivno zasadi tog voća, a i u Evropi su ostale velike neprodate zalihe.

– Troškovi proizvodnje jabuka u Srbiji su veliki i ne mogu da se mere sa troškovima energenata i radne snage na Kavkazu – rekao je Keserović i ocenio da država Srbija mora da poveća subvencije za voćarsku proizvodnju, pa i za jabuke ako želi da je očuva i da bude konkurentna sa proizvodnjama u drugim državama.

Srbija je prošle godine od 180.000 tona izvezenih jabuka na rusko tržište, kako je rekao Keserović, plasirala oko 120.000 tona. Poljska će ogromne količine jabuka, prema njegovim rečima, iskoristiti za preradu jer ima kapacitete, a za sada je neizvesno kako će i da li će Srbija naći načina da iskoristi ceo prošlogodišnji rod tog voća.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jabuke poljoprivreda domaća poljoprivreda voćari voćarstvo Srbije izvoz voća rusija rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana