Tekst objavljen: 20.09.2020 9:00        


Žetva suncokreta obavljena je na devedeset odsto površina u Vojvodini, a prinosi su podbacili za dvadeset odsto u odnosu na očekivanja. Kada se na to doda da je pod ovom kulturom bilo pet do deset odsto manje površina, proizvođači mogu da računaju na dobru otkupnu cenu

Proizvođači suncokreta mogu da računaju na dobru otkupnu cenu

To se odnosi na sve proizvođače uljarica ove godine. Naijintenzivnija berba kukuruza je trenutno u severnom Banatu, očekuje se dobar rod u celoj pokrajini, samim tim i dobra cena, što važi i za kukuruz prošlogodišnjeg roda koji je gotovo sav rasprodat.

U kompaniji Gebi, koja je sa partnerskim odnosom sa dve stotine kompanija i više od pet hiljada proizvođača u pokrajini najveći otkupljivač na severu Bačke, ocenjuju da je ova godina dobra za proizvođače uljarica i u prilog tome navode da je cena uljane repice za proizvođače bila 41 dinar, dok je trenutna cena suncokreta 35 dinara, što je za četiri do pet dinara po kilogramu više nego prošle godine, dok je startna cena soje oko 40 dinara, što je za nekoliko dinara više nego prošle godine. Vlaga je zadovoljavajuća, a primese minimalne.

“Tako da je ovo dobra godina za proizvođače uljarica. Verovatno pod uticajem spoljnih faktora, tražnje i tržišta koje je trenutno u rastu, pa je to uticalo na cenu ovih kultura”, smatra direktor sirovinskog sektora kompanije Gebi Danilo Teodinov.

Trenutna otkupna cena kukuruza je 15 dinara po kilogramu za poljoprivredne proizvođače. Ona se formira na dnevnom nivou, u odnosu na kretanja na tržištu za koju ocenjuju da je prilično aktivno. Kvalitet je takođe dobar, a vlaga zrna je u proseku 15 i niže procenata, što je rezultat lepog vremena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Kukuruz sa ovom cenom će biti jedna isplativa kultura, zato što se prinos očekuje da bude na nivou od nekih osam, devet, pa i deset i jedanaest u nekim boljim uslovima gajenja i boljim regionima, što puta ova cena je jedan značajan bruto prihod po hektaru ove godine samim tim”, dodaje on.

Potražnja za kukuruzom prošlogodišnjeg roda bila je velika u periodu pre berbe, tako da je velika količina izvezena, a zalihe su male, tako da je njegova cena išla i do 20 dinara, plus PDV.

“To pokazuje da je bila oskudica na tržištu, što i jeste tako i bila je veoma tražena roba koja se mogla lako prodati na domaćem tržištu i u izvozu takođe. Niko to nije očekivao na bazi prošlogodišnje vrlo korektne proizvodnje i godine koja je bila značajna sa proizvodnjom i bilansima, na kraju da se pokaže da smo poslednjih mesec dana imali maltene zalihe vrlo, vrlo male u državi kukuruza”, ocenio je Teodinov.

Cena pšenice nije se menjala u odnosu na period žetve, tražnja je bila najveća u žetvi, a sada je na manjem nivou, a rast cena se predviđa za sledeću godinu, a pitanje je u kojoj meri s obzirom na uticaj pandemije na svetska kretanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda suncokret otkupna cena trgovanje uljaricama vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana