Tekst objavljen: 15.01.2020 13:55        


Vlada Crne Gore bi do kraja ove godine trebalo da pripremi izmenu Zakona o platnom prometu i omogući da usluge platnog prometa, uz banke, obavljaju i informatičke i telekomunikacione kompanije

Promena zakona u komšiluku, platni promet vrše i informatičke i telekomunikacione firme

Tim rešenjem komercijalne banke dobiće konkurenciju i biće obavezne da kompanijama koje budu dobile dozvole za pružanje usluga platnog prometa ustupe sve podatke o svojim klijentima.

Pojednostavljeno rečeno, građani Crne Gore bi za koju godinu mogli plate da troše preko naloga na Fejsbuku ili Guglu.

Velika novina je i da će građani ili firme umesto sadašnjeg oblika žiro-računa u pojedinačnim bankama imati jedan broj (šifru) koja će važiti bez obzira na banku ili IT kompanije.

Iz Centralne banke (CBCG) "Vijestima" su kazali da su izmene zakona predviđene Programom o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji (EU) za period 2019 – 2020.

U Udruženju banaka smatraju da se stvari na tržištu u kraćem roku neće menjati, ali da ne treba potcenjivati pojavu i budući značaj alternativnih platnih institucija.

U zemljama EU uvođenje novog standarda digitalnih plaćanja (PSD2) zaživelo je 14. septembra prošle godine. Omogućilo je kompanijama koje su se do sada uglavnom bavile informacionim tehnologijama, kao što su Gugl, Epl, Fejsbuk, da obavljaju i usluge platnog prometa, odnosno digitalnog primanja i slanja novca, plaćanje računa… Mnoge od tih IT kompanija već imaju svoje platne kartice, a neke i digitalne valute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Viceguverner CBCG-a Nikola Fabris je kazao da je nakon donošenja Direktive 2007/64/EZ o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu (PSD1) i prvih godina njene primene, u EU uočeno da tom direktivom nisu rešeni neki problemi u vezi sa određenim pitanjima nesmetanog i sigurnog pružanja platnih usluga.

"Posebno u delu koji se odnosi na brzorastuće tehnološke inovacije i njihove primene u oblasti platnog prometa. Stoga je, prvenstveno kao posledica tehnološkog razvoja, doneta Direktiva EU 2015/2366 o platnim uslugama na unutrašnjem tržištu (PSD2), koja je, pored utvrđivanja većih zahteva sigurnosti i unapređenja zaštite korisnika platnih usluga, uvela i uredila dve nove platne usluge i to – usluge iniciranja plaćanja i usluga pružanja informacija o računu za plaćanje. Uvođenjem novih platnih usluga tržište platnih usluga se otvorilo i novim pružaocima ovih usluga. U zemljama koje su već implementirale PSD2 ovi pružaoci platnih usluga su uglavnom informatičke kompanije", kazao je Fabris.

On je istakao da je, u vezi sa uvođenjem tih platnih usluga, značajno i da PSD2 uvodi obavezu banaka da licenciranim pružaocima usluga omoguće pristup računima klijenata kroz aplikacione programske interfejse, kako bi mogli da pružaju platne usluge zasnovane na podacima kojima raspolažu te banke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
google fejsbuk platni promet Crna Gora promena zakona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana