Tekst objavljen: 03.08.2021 15:25        


Ako robu i usluge naplaćujete u stranoj valuti, iznos naknade,iznos osnovice i iznos PDV-a, može biti iskazan u stranoj valuti, a podatak oukupnom iznosu osnovice i ukupnom iznosu PDV-a, odnosno ukupnom iznosu naknade mora biti iskazanu dinarima

Promet može u devizama, ali osnovica i PDV moraju biti iskazani u dinarima


Prema novom pravilu koje se primenjuje od 1. jula 2021. godine, obaveza iskazivanja dinarskihiznosa u računu (u slučaju kada postoji obaveza njegovog izdavanja) ne odnosi se samo na promet kojije oporeziv PDV-om, već i na promet koji je oslobođen PDV-a, kao i na promet koji nije predmet oporezivanja PDV-om,pišeu julskom broju časopisa Porezi i računovodstvo.

Na izlaznim računima koji se prave u devizama, iznos u dinarimaiskazujepo srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja.

Kako se dodaje, obaveza iskazivanja deviznih iznosa na računima u dinarima formalno gledano predstavlja pojednostavljenje procedure izdavanja računa, alidodatno komplikuje situaciju i stvara troškove obveznicimaPDV-a.

U časopisu se podseća da predstavnici velikih kompanija često tvrde kako ih izmena parametara i procedura (u ovom slučaju, da fakture koje se naplaćuju u stranoj valuti budu iskazane u dinarima), zahteva minimum dva meseca prilagođavanja softvera, načina rada i obuke.

Kompanije ističu i da su privredi potrebna jednostavna, sprovodiva i razumna rešenja, uz što manje komplikacija i dokumentacije, što nažalost sada nije slučaj.

U tekstu senavodi daiskazivanje dinarskih iznosa osnovice iPDV-aima svrhu u slučaju prometa između PDV obveznika kada je predviđena mogućnost naplate u devizama (kao primer se navodi zakup nepokretnosti).

Dodaje se i da je iskazivanje dinarskih iznosa neophodno zbog utvrđivanja obaveze za PDV.Međutim,kako se naglašava, nije jasna svrha propisivanja obaveze iskazivanja dinarskih iznosa i za promet koji je oslobođen PDV-a ili promet koji se ne oporezuje PDV-om.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U tekstu piše i da je u prethodnom periodu stav Ministarstva finansija bio da podaci o iznosu osnovice i obračunatog PDV-a, treba da budu iskazani u dinarima, nezavisno od toga što se naplata vrši u devizama.

Taj stav, kako se objašnjava, odnosio se samo na promet koji je oporeziv PDV-om.

Napominje se da se u navedenim okolnostima nameće pitanje primene kursa strane valute, kao i prilagođavanje informacionih sistema koje obveznici koriste.

U mnogim slučajevima,kurs za potrebe primene propisa o PDV-u razlikovaće se od kursa koji se primenjuje za računovodstvene svrhe, smatraju između ostalog autori časopisa Porezi i računovodstvo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
porezi PDV devize prihodi računovodstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana