Tekst objavljen: 26.01.2019 10:00        


Pogodnosti iz Predloga novog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova porodica, odnosile bi se na učesnike svih ratova.

Proširuje se pravo na penziju posle mnogo godina

To znači da bi pogodnosti pripale svima njima zaključno sa NATO bombardovanjem 1999. godine, pišu Večernje novosti.

Kako navodi list, u te pogodnosti spadala bi mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.

Novi zakon tek treba da prođe skupštinsku proceduru i mogao bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Kako je rečeno u ministarstvu za rad, socijalna i boračka pitanja, reč je o radnoj verziji zakona, a u toku je pribavljanje mišljenja i saglasnosti drugih nadležnih organa.

Ukoliko bude usvojen, ovaj zakon bi trebalo da bude osnovni dokument koji će obezbediti mnoge povoljnosti za sve ratnike (u pojedinim slučajevima njihovu rodbinu i potomke) - od balkanskih ratova do NATO agresije 1999. godine, kao i za one koji učestvuju u mirovnim akcijama pod zastavom UN.

Ovim zakonom će biti obuhvaćeno i oko 36.000 boračkih penzionera, navode "Novosti".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Posle mnogo decenija sklopljen je politički konsenzus, pa zakon obuhvata sve učesnike ratova, poput partizana i četnika, ali i pripadnika vojske kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941. godine. Priznaju se učesnici Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. godine", piše list.

Kako se dodaje, najveća novina su učesnici u oružanim sukobima SFRJ od 17. avgusta 1990. godine, kao i 27. aprila 1992. godine. Tu su konačno i oni koju su branili SRJ tokom NATO bombardovanja od 24. marta do 26. juna 1999. godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pravo na penziju penzija vojnih invalida prava boraca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana