Tekst objavljen: 31.08.2019 18:00        


Zimnica se najviše isplati od domaćeg voća i povrća

Prva tura ajvara već gotova

Zimnica se isplati samo kada su namirnice neprskane i sa sopstvenog imanja i ako se priprema u dvorištu na šporetu na drva. Vredne domaćice su već napravile pekmez i prvu turu ajvara, a uveliko prate cene krastavca, cvekle i paradajza.

Međutim, koliko god bile niske cene na pijacama i u supermarketima uvek se isplati praviti zimnicu isključivo od svojih namirnica. Naime, kao što su sveže paprike i šljive jeftine, tako je i tegla gotovog ajvara i džema od šljiva izuzetno povoljna.

Trenutna cena svežih paprika kreće se od 150 (za velike paprike na pijaci) do 89 dinara za šilje u supermarketima. Da bi se dobio kilogram ajvara potrebno je ispeći, samleti i skuvati 2,5 kilograma paprika.

Dakle, na trenutno prosečnu cenu od 90 dinara za kilogram paprika (na biranje) treba dodati i litar zejtina, struju i veliki dvodnevni trud domaćice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tegla od 550 grama ajvara u radnjama može da se kupi od 200 do 613 dinara.

Međutim, modri patlidžan može da se kupi za 59 dinara, pa uz paradajz i zelene paprike (100 dinara), može da se napravi lep pindžur po povoljnoj ceni.

Ko sada napravi pekmez od šljiva dodaće najmanje šećera. Ipak, treba imati u vidu da se kupljeno voće prska i po 16 puta tokom sezone, kao i da tegla od 700 grama džema košta 250 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
povrće ajvar tegla

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana