Tekst objavljen: 21.08.2021 16:00        


Švedska kompanija S SAB saopštila je da je "proizvela prvi bezfosilni čelik u svetu" i da je krenula sa isporukama Volvo grupi, svom prvom kupcu

Prvi put je proizveden bezfosilni čelik


To je rezultat najnovijeg razvoja projekta Hibrit, ustanovljenog 2016. godine, a čiji su vlasnici S SAB, energetska kompanija Vatenfol i LKAB, grupacija za rudarstvo i minerale, izveštava CNBC, dodajući da su Vatenfol i LKAB u vlasništvu švedske države.

Ideja koja stoji iza Hibrit projekta je bezfosilna proizvodnja čelika upotrebom "100 posto vodonika" umesto uglja i koksa.

S SAB je u saopštenju okarakterisao probnu isporuku kao "važan korak na putu ka lancu vrednosti potpuno bezfosilnih materijala u proizvodnju gvožđa i čelika".

U perspektivi, cilj S SAB-a je razvoj tehnologije koja može da se primeni u industrijskim razmerama, a u kompaniji se nadaju da bi to moglo da se dogodi već 2026.

"Prvi bezfosilni čelik na svetu nije samo veliki korak za S SAB, već predstavlja dokaz da je moguće izvršiti tranziciju i značajno smanjiti globalni ugljenični otisak čelične industrije", izjavio je Martin Lindkvist, predsednik i izvršni direktor kompanije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA), sektor gvožđa i čelika odgovoran je za 2,6 gigatona direktne emisije ugljen-dioksida godišnje. U 2019. godini, ta cifra je bila veća od iznosa direktnih emisija štetnih gasova iz sektora kao što su cementna i hemijska industrija.

Prema IEA, sektor čelika je "najveći industrijski potrošač uglja, kojim podmiruje oko 75 posto svojih potreba za energijom".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bezfosilni čelik čelik Švedska metalurgija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana