Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 01.12.2019 15:00        


Na istočnom kraku Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, od nedelje u sedam sati ujutru, počela je da se naplaćuje putarina i iznosiće za automobile 410 dinara

Putarina na istočnom kraku Koridoda 10 od danas je 410 dinara

Naplatne stanice Pirot istok, Pirot zapad, Bela Palanka, Niš Malča, Niš sever, Niš jug i Merošina biće puštene u rad 1. decembra, rečeno je Tanjugu u Putevima Srbije.

Takođe, u nedelju će početi da se primenjuje zatvoreni sistem naplate putarine od Beograda do Preševa na jugu, pošto će biti ukinute naplatne stanice Niš i Doljevac, rekao je pomoćnik direktora u Sektoru za naplatu putarine u Putevima Srbije Darko Savić.

Vozači će zato moći bez zaustavljanja da dođu od Beograda do Preševa, na jugu Koridora 10, i tu plate putarinu, kao i od Beograda do Dimitrovgrada. Naplatne stanice Niš i Doljevac prestaju da rade odnosno na njima će biti podignute rampe i saobraćaj će se usmeriti saobraćajnom signalizacijom.

Petlja "Niš istok" biće zatvorena za saobraćaj do 31. decembra ove godine. Savić navodi da su u Srbiji cene putarine utvrđene po pređenom kilometru, Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i zvaničnim cenovnikom, kao i da je trenutna cena 4,0728 dinara po pređenom kilometru za prvu kategoriju vozila, a za četvrtu kategoriju 24,4366 dinara.

Otkriva da će putarina za putnička vozila od Beograda do Dimitrovgrada iznositi 1.290 dinara (prva kategorija), dok će kamioni plaćati 7.720 dinara (četvrta kategorija). Beograd - Preševo za automobile će biti 1.460 dinara, za kamione 8.750 dinara, Beograd - Niš jug ka Preševu 880 dinara za automobile i 5.280 dinara za kamione. Beograd - Niš sever ka Dimitrovgradu je 870 za automobile i 5.240 dinara za kamione, Niš sever - Dimitrovgrad 410 za automobile i 2.470 dinara za kamione i Preševo - Dimitrovgrad 1.020 dinara za automobile i 6.110 dinara za kamione.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naplatna stanica Niš istok će biti puštena u rad 1. januara i od nje do naplatne stanice Dimitrovgrad će putarina za automobile iznositi 380 dinara. "Uspostavlja se od 1. decembra, od sedam sati, zatvoreni sistem naplate putarine u punom profilu (šest traka). Od naplatne stanice Beograd do naplatne stanice Dimitrovgrad i od naplatne stanice Beograda do naplatne stanice Preševo. Zatvoreni sistem naplate putarine podrazumeva izmenu režima saobraćaja u zoni grada Niša i tamo više neće biti otvorene petlje i slobodan pristup autoputu", rekao je Savić.

Objasnio je da će se umesto toga plaćati putarina, ali da građani Niša neće plaćati na osnovu ugovora sa Putevima Srbije o korišćenju gradskih karata.

Savić dodaje da se naplatne stanice Niš i Doljevac otvorene još daleke 1984. godine i da će sada biti ukinute. Kako kaže Savić, u zoni grada Niša postoje četiri naplatne stanice koje Nišlije mogu da koriste, a to su Niš sever, Niš istok (Matejevac), Niš Malča i Niš jug.

"Više neće postojati mogućnost stvaranja bilo kakvog zastoja na nekoj od čeonih naplatnih stanica Doljevac i Niš, što je moglo povremeno da bude slučaj u danima pojacanog intenziteta saobaćaja, kada su veći praznici i letnja turistička sezona".

Očekuje da vozači što više koriste uređaj za elektronsku naplatu putarine. "Garantujemo da neće imati nikakava zadržavanja i da će prolaziti kroz naplatne stanice bez zaustavljanja. Trenutno imamo 380.000 korisnika elektronske naplate putarine. Zzelimo u što kraćem roku da premašimo cifru od pola miliona korisnika", naveo je on. Savić dodaje da Srbija može u regionu i Evropi da se pohvali da smo jedna od retkih zemalja u kojoj se masovno koristi elektronska naplata putarine.

Inače, putarina se na deonici autoputa od Niša do Dimitrovgrada trenutno naplaćuje u otvorenom sistemu i to na čeonoj naplatnoj stanici Dimitrovgrad.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
1 decembar istočni krak koridor 10 putarina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana