Tekst objavljen: 02.03.2016 16:00        


Borba protiv sive ekonomije traje i biće prioritet ove i svake buduće vlade, a rad na crno je sve teži i sve manje isplativ, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Rad na crno sve teži i manje isplativ

On je, na okruglom stolu "Suzbijanje rada na crno i primena preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu", rekao da činjenica da inspekcija pronalazi veći broj radnika koji rade na crno, nije zato što ih ima više, već zato što Inspekcija više radi i pronalazi veći broj onih koji pokušavaju da izbegnu zakon.

"To je sve teže, manje isplativo i želim da se zahvalim poslodavcima koji nakon naših inspekcija veoma brzo i mnogo češće nego do sada ispune odgovarajuće rešenje, prijave radnika, kao i onima koji ne čekaju više da im dođe Inspekcija rada, već to urade odmah", rekao je Vulin.

Naglašava da država vodi računa da se borba protiv sive ekonomije svakako nastavi, što će, kaže, biti prioritet i ove i svake buduće vlade.

"Baš da bi bilo tako nakon sledećih izbora, već sada smo spremni da uđemo u zakonsku proceduru, da donesemo zakon koji će regulisati sezonski rad kroz upotrebu potrebno novog mehanizma, kroz vaučere, ali isto tako i da donesemo zakon koji će regulisati socijalno preduzetništvo, koji je takođe spreman da uđe u proceduru", rekao je Vulin.

Dodao je da se radi na još jednom veoma važnom zakonu o regulisanju položaja radnika koji su zaposleni preko agencije za privremeni rad, tzv. rad na lizing.

"To su jako važni zakoni, koji će, kada ih donesemo nakon izbora, u potpunosti zaokružiti oblast radnih odnosa i u potpunosti regulisati položaj radnika od sezonskog rada, preko borbe protiv sive ekonomije i svih ostalih ugovora iz oblasti radnih odnosa", istakao je ministar rada.

Govoreći o Zakonu o bezbednosti i zdravlju na radu, Vulin je rekao da, kada su donošene izmene i dopune Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, to je rađeno kako bi se modernizovalo naše zakonodavstvo i prilagodilo se odgovarajućim direktivama iz Evropske komisije.

"Ali više od toga, da obezbedimo mogućnost i poslodavcu i radniku da vodi računa o svom zdravlju, životu. Sve što radimo i nadam se da se to primećuje po jednom drugačijem odnosu Inspekcije rada prema svom poslu, radimo ne da bi nekog kaznili, već da pomognemo jedni drugima, da poštujući propise poštujemo sami sebe", kaže Vulin.

Dodao je da je Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu tek počeo da se primenjuje, te da nema još uporednih podataka, ali i da se svakako vidi da je ozbiljnost značajno povećana.

"Mi smo izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu zatražili viši kapacitet za one koji sprovode bezbednost i zdravlje na radu, višu obrazovnu strukturu, ne može svako da ima preduzeće koje se bavi obukom i vodi računa o bezbednosti i zdravlju na radu, već se vide pomaci, a brzo ćemo imati uporedne podatke", rekao je Vulin.

Inspekcija rada protekle godine u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu izvršila je 58.750 inspekcijskih nadzora, pri čemu je zatečeno 16.408 osoba na "radu na crno", što je za 181 odsto više nego u 2014. Nakon izvršenih nadzora, poslodavci su zasnovali radni odnos sa 12.250 osoba.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno zaposleni poslodavci država

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana