Tekst objavljen: 22.03.2021 12:55        


Prvi put u svetu svi zaposleni u celom proizvodnom lanacu Amazona u Italiji stupili su u generalni štrajk koji će trajati 24 sata

Radnici "Amazona" u štrajku, ne žele da budu tretirani kao roboti

Od kupaca traže pomoć i apeluju da danas ne naručuju, niti bilo šta kupuju putem Amazona. Zaposleni traže smanjenje radnog ritma, navodeći da ih tretiraju kao robote.

Štrajkuju svi zaposleni, bez obzira da li su radnici Amazona ili firmi koje imaju ugovore sa glavnim poslodavcem.

Domeniko, koji kamionom dostavlja pošiljke, kaže da štrajkuju jer neće više da budu “robovi algoritama”.

Algoritam je matematički izraz, ali se koristi za planiranje rada i dostave i ne uzima u obzir okolnosti, poput zastoja u saobraćaju zbog nevremena ili udesa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Za algoritam ulice su uvek čiste, prohodne i bez prepreka da se pošiljka dostavi u dogovoreno vreme, a ritam rada je takav da svaka tri minuta u toku radnog vremena dostavlja po jedan paket. Isti ritam rada je i u magacinima, gde ljudi rade i noću i najviše što uspeju da zarade je 1200 evra”, tvrdi Domeniko.

U Italiji u velikim magacinima rade osobe koje imaju stalne ugovore sa Amazonom, ali i oni koje zapošljavaju firme koje prave podugovore sa glavnim poslodavcem.

Po prvi put sindikati koji zastupaju različite kategorije zaposlenih uspeli su da se dogovore i organizuju štrajk radnika celog proizvodnog lanca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
algoritam štrajk amazon radnici amazona Italija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana