Tekst objavljen: 10.07.2018 13:21        


Agonija duga više od 15 godina privodi se kraju. U Privrednom sudu u Beogradu u ponedeljak je održano završno ročište u stečaju Beogradske konfekcije "Beko". Akcionari nekadašanje kompanije očekuju raspodelu viška deobne mase - oko 2,8 milijardi dinara. Isplata će početi kada odluka Stečajnog veća postane pravosnažna, najverovatnije početkom avgusta.

Radnici "Beka" dobili 5.193 dinara po akciji

Bivši radnici, njih oko 4.500, većinski su vlasnici "Beka". U njihovim rukama je 60 odsto od ukupno 543.120 akcija. Od viška unovčene imovine, na ime svake akcije, pripašće im po 5.193 dinara. Novac će dobiti i Akcijski fond koji je vlasnik 30 odsto, kao i PIO fond koji poseduje 10 odsto akcija.

PREOSTALA IMOVINA

"Bekova" neprodata imovina u Srbiji je robna kuća u Knez Mihailovoj ulici, jedna u Vrbasu i prodavnica u Bajinoj Bašti. Imovinu ima, međutim, i u svim bivšim republikama.- U Hrvatskoj "Beko" nije titular, jer je tamo društvena imovina preko noći pretvorna u državnu, ali je "Beko" suštinski vlasnik - pojasnio je Mihajlo Koruga. - Uspeli smo da se izborimo za 116 kvadrata u Modriči. Tamo se upravo upisujemo kao vlasnici.

Više od stotinu bivših radnika u ponedeljak je došlo u Privredni sud da lično čuje koliko je novca od nekadašnje firme ostalo za njih i hoće li ga dočekati. A čekaju ga godinama. Među akcionarima su bračni parovi, čitave porodice, ali i mnogobrojni naslednici onih koji isplatu nisu doživeli.

- U ovom trenutku je Ministarstvo odbrane pokrenulo reviziju pred Vrhovnim kasacionim sudom, ali ona ne uskraćuje mogućnost da se održi završno ročište - sumirao je izveštaj stečajni upravnih Mihajlo Koruga.


- Mi smo tog poverioca isplatili sa 395 miliona dinara. U ovoj revizije oni traže još novca. Predlog je da sada stavi u funkciju višak deobne mase od 2,8 milijarde dinara i isplati akacionarima, što je 5.193 dinara po akciji.

Možemo to brzo da isplatimo. Neunovčeni deo imovine čine tri objekta i oni će ući u stečajnu masu nad kojom će se nastaviti stečaj. U njoj je i imovina "Beka" koja se nalazi u bivšim jugoslovenskim republikama. Sva imovina koja se bude unovčavala u budućnosti ići će akcionarima.

Na završnom ročištu su bili predstavnici oba udruženja akcionara "Beka". I jedni i drugi, baš kao i njihovi članovi, pozdravljaju odluku da se višak sredstava isplati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radnici beka beko isplata dividendi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana