Tekst objavljen: 24.05.2019 9:50        


Radnici kragujevačkog Fijata veoma su zabrinuti posle saznanja iz pojedinih medija da će menadžment kompanije uskoro da zatraži saglasnost od nadležnog ministarstva za još 95 dana plaćenog odsustva, pored zakonom dozvoljenih 45 dana, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Radnici Fijata u Kragujevcu strepe zbog produženog godišnjeg

Predsednik tog sindikata Zoran Marković rekao je da o tome nije informisan, ali da su se zaposleni uplašili kada su za to saznali iz medija.

Marković je rekao da je stav sindikata da najpre o svemu potraži precizne informacije iz Ministarstva rada, odnosno od kabineta premijerke Ane Brnabić.

„Mi ne znamo da li će Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) podneti taj zahtev za odobravanjem dodatnih 95 dana plaćenog odsustva, jer nas niko o tome nije zvanično obavestio.“

Kao što nismo obavešteni ni o tome kakav je Fijatov plan proizvodnje za ovu godinu, niti o eventualno novom modelu koji bi se proizvodio u kragujevačkoj fabrici, kazao je Marković.

Dodao je da po domaćem Zakonu o radu poslodavac ima pravo da od Ministarstva rada zatraži saglasnost za dodatne dane plaćenog odsustva, preko zakonom dozvoljenih 45 dana, a za koje se plaća 65 odsto redovne zarade.

Ministarstvu je u tom slučaju potrebno i mišljenje sindikata koje nije obavezujuće, a konačnu odluku donosi ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

„Smatramo da o tome treba da nas obavesti FCA ili država Srbija koja je vlasnik 33 odsto kapitala“, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, radnici strepe jer ne znaju kakva je dalja sudbina proizvodnje u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, s obzirom na to da je od početka ove godine već iskorišćeno 30 neradnih dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strepnja produženi godišnji odmor zoran marković kragujevac fijat automobili srbija fijat srpski fijat radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana