Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 15.04.2015 13:03        


Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će modernizacija pruge Beograd - Budimpešta kroz Srbiju početi u poslednjem kvartalu ove godine, ili najkasnije do kraja 2015.  

Radovi na pruzi do Budimpešte počinju do kraja 2015.

"Mi smo sada po svemu u roku i dinamici koju smo obećali i nadamo se da će tako i da ostane", rekla je Mihajlović novinarima nakon otvaranja Sajma građevine u Beogradu.

Ona je rekla da je saobraćajni Institut CIP napravio studiju izvodljivosti i da Mađarska strana takođe pravi svoju studiju izvodljivosti za prugu na njenoj teritoriji.

Ministarka je podsetila da su juče Generalni direktori Železnica Srbije i Saobraćajnog instituta CIP, Miroslav Stojčić i Milutin Ignjatović, potpisali ugovor o izradi prostornog plana za prugu Beograd - Budimpešta kroz Srbiju, koja će se graditi u saradnji sa kineskim partnerima.

To je prvi ugovor koji je potpisan za taj železnički koridor i prostorni plan područja posebne namene od Beograda do Kelebije na granici sa Mađarskom biće završen u roku od šest meseci.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ranije je najavilo da će studija izvodljivosti o modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta za brzine od 200 kilometara na sat biti završena do kraja juna, da će radovi početi do kraja 2015. i trajaće dve godine.

Predviđena je izgradnja još jednog koloseka, pored postojećeg, tako da se dobije dvokolosečna pruga za mešoviti - putnički i teretni saobraćaj, kao i da celokupno putovanje na toj relaciji traje menje od tri sata.
Dužina pruga je 350 km, od čega 184 km na teritoriji Srbije i 166 u Mađarskoj.

Svaka država će raditi projekat za svoju deonicu, kao i studiju izvodljivosti koju će predati kineskim partnerima da bi je objedinili u jednu studiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Pruga Beograd Budimpešta Beograd budimpešta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana