Tekst objavljen: 31.12.2015 10:15        


Cene nafte su se oporavile danas u Aziji zahvaljujući rasprodaji poslednjeg dana trgovanja u 2015., posle jučerašnjeg oštrog pada podstaknutog izveštajem o neočekivanom rastu američkih komercijalnih zaliha. 

Rasprodaja poslednjeg dana trgovanja pogurala naftu

Sinoć objavljeni podaci američkog Ministarstva energetike pokazali su rast zaliha od 2,6 miliona barela na 487,4 miliona, u nedelji zaključno sa 25. decembrom, neprijatno iznenadivši sve koji su prognozirali njihov pad.

Američke zalihe, koje su reper tražnje u zemlji vodećem svetskom potrošacu nafte, približile su se rekordnim nivoima, i za 26,5 odsto su više u odnosu na godinu dana ranije, prenosi agencija Frans pres.
Američka "laka" nafta WTI za isporuke u februaru poskupela je šest centi na 36,66 dolara, dok je cena nafte tipa "brent" porasla 14 centi na 36,60 dolara, izgubivši deo dobitaka ostvarenih rano jutros.

Cene oba tipa nafte su pale juče više od tri odsto zbog izveštaja o američkim zalihama. WTI nafta je ove godine pojeftinila 31 odsto a "brent" 36 procenata, dok je u 2014. godini WTI izgubila na vrednosti 46 odsto a "brent" 48 odsto.

"Današnji rast cena je rezultat konsolidacije tržišta posle rasprodaje koja je nastupila posle jučerašnjeg oštrog pada cena", kaže analitičar kompanije "Filip fjučerš" u Singapuru, Danijel Ang.

Tržisni strateg singapurske firme IG Markets, Bernard Ou, smatra da je ponovni pad cena nafte uticao na današnje tržišno raspoloženje vezano za energetske zalihe u Aziji, mada će, po njegoivom mišljenju, obim prometa poslednjeg dana trgovanja u godini verovatno biti vrlo nizak.
"Mislim da će danas trgovanje u Aziji biti vrlo ''mlako''", rekao je on.

Prezasićenost tržišta biće problem i u 2016. godini, pošto je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) početkom decembra odbacila pozive da smanji visok nivo svoje proizvodnje kako bi cene "živnule", ocenjuje AFP.

Analitičari ne očekuju da će OPEK i drugi proizvođači nafte, poput SAD, popustiti sa proizvodnjom, budući da se bore za udeo na tržištu.

Takođe se očekuje da Iran poveća izvoz nafte iduće godine kada prema toj zemlji budu ukinute zapadne sankcije u okviru dogovora postignutog u julu 2015. o ograničavanju nuklearnog programa Tehrana, što će dodatno pogoršati neravnotežu ponude i tražnje na tržištu "crnog zlata".

Šef stučne službe azijskog ogranka kompanije Ernst||Jang (EY) za naftu i gas, Sandživ Gupta, izjavio je da će "niz ekonomskih podataka iz SAD-a, uključujući i statističke pokazatelje o stopi nezaposlenosti, kao i podaci o privredi Kine, odrediti generalno kretanje cena sirove nafte u prvoj nedelji trgovanja u 2016. godini", prenosi francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošnja nafte cena nafte cena nafte na berzi pad i skok cene nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana