Tekst objavljen: 22.02.2016 16:00        


Evropske akcije su u jutrošnjem trgovanju bile u porastu nakon dobitaka u Aziji, potpomognute takođe oporavkom cena sirove nafte i drugih sirovina. Panevropski indeks FTSEurofirst 300 je, nešto posle 8,00 sati, skočio 1,3 odsto, izveštava agencija Rojters.

Rast cena nafte pogurao evropske akcije jutros

Ipak, uprkos porastu koji dolazi povrh prošlonedeljnih dobitaka, ovaj indeks je i dalje gotovo 10 procenata oslabio od početka 2016. godine zbog zabrinutosti u pogledu usporavanja globalne ekonomije, što je uticalo i na poslovni rezultat vodeće britanske HSBC banke.

Rudarstvo je bilo vodeći sektorski dobitnik, s rastom od 2,3 procenta, pošto je bakar skočio na najviši nivo u više od dve sedmice, usled blagog oporavka izmučene kineske industrije čelika, što je podstaklo nadu u oživljavanje tražnje za metalima.

Deonice Rio Tinta, Glenkora i BHP Bilitona su sve skočile za više od 3,0 odsto.
Međutim, akcija HSBC-a je pala za 3,8 procenata, nakon što je najveća evropska banka neočekivano prijavila gubitak pre oporezivanja od 858 miliona dolara, uz predviđanje još "truckavijeg" finansijskog okruženja u budućnosti, navela je britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rast akcija na berzi evropske akcije azijska berza evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana