Tekst objavljen: 10.06.2016 15:56        


Cene sirove nafte pale su danas u trgovanju u Aziji usled jačanja dolara, podrivajući oporavak ove sirovine čije su cene ranije ove nedelje zabeležile najviši nivo u 11 meseci. Gubici odgovaraju rasprodaji na tržištima akcija od Azije do Amerike, do kojih je dovela zabrinutost u vezi sa stanjem globalne ekonomije, izveštava agencija Frans pres.

Rast dolara gura cene nafte nizbrdo

Američka "laka" nafta WTI je pala 15 centi (0,30 odsto) na 50,41 dolar za barel, a sirova severnomorska nafta "brent" se spustila za 13 centi (0,25 odsto) na 51,82 dolara.

Dolar su pogurali naviše bolji od očekivanih podataka o broju nezaposlenih u SAD, što je rezultiralo poskupljenjem nafte i osipanjem tražnje.

Trgovci, međutim, očekuju sveže podsticaje za naftne fjučerse ako bude novih signala "stezanja" isporuka.
"Ako se pozitivna kretanja kakva imamo sada, kao što su manja ponuda i povećana tražnja u sektoru nafte, nastave i u sledećih nekoliko meseci, onda možda jačanje američkog dolara neće imati tako veliki uticaj na cene", rekao je analitičar kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Cene nafte su se gotovo udvostručile u odnosu na skoro 13-godišnji minimum na koji su pale početkom ove godine, pošto isporuke iz SAD-a polako opadaju, proizvodnja u Nigeriji je pogođena nemirima pobunjenika a kanadski glavni naftni region opustošen požarom je "van stroja".

U sredu je američko Ministarstvo za energetiku saopštilo da su komercijalne zalihe nafte pale znatno više nego što se očekivalo u nedelji do 3. juna, što je znak rasta tražnje u zemlji koja je vodeći svetski potrošac ovog energenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte pad cene nafte zalihe nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana