Tekst objavljen: 01.02.2016 13:13        


Rast cena nafte zaustavljen je danas u trgovanju u Aziji zbog jačanja američke valute, usled čega je ova sirovina u dolarskoj ceni osetno skuplja. "Zelena valuta" je ojačala nakon što je centralna banka Japana u petak šokirala tržišta odlukom o obaranju referentne kamate ispod nule, u pokušaju da podstakne kreditnu aktivnost banaka i da pokrene inflaciju, izveštava agencija Frans pres.

Rast dolara zaustavio oporavak cena nafte u Aziji

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u martu pala je 49 centi, ili 1,46 odsto na 33,13 dolara za barel, dok je sirova nafta "brent" za isporuke u aprilu trgovana za 53 centa, odnosno za 1,47 procenata niže, na nivou od 35,46 dolara za barel.

Trgovanje za martovske isporuke završeno je u petak prema revidiranoj šemi, po kojoj prodaja fjučersa za naftu "brent" sada ističe na kraju svakog meseca, umesto svakog 15. u mesecu.

"Nafta je izgubila zamajac rasta, a najveći razlog za to je relativno snaženje dolara u svetlu neočekivane odluke Japana o negativnoj referentnoj kamatnoj stopi", izjavio je analitičar kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.
Guverner Banke Japana, Haruhiko Kuroda, izjavio je u petak da su nedavna previranja na finansijskim tržištima i usporavanje Kine razlozi zbog kojih je uvedena negativna kamata od -0,1 odsto na nove bankarske depozite kod centralne banke, ostavljajući otvorenom mogućnost daljeg obaranja kamata.

Pošto se nafta trguje u dolarima, rast američke valute ovu sirovinu čini skupljom za kupce iz zemalja čije su novčane jedinice slabije, što utiče na pad tražnje i cena.

Cene su prošle nedelje zaključene na višem nivou posle velikih turbulencija u januaru, kada su potonule čak na 12-godišnji minimum suočene sa preobilnom globalnom ponudom.

Na prošlonedeljni oporavak cena "crnog zlata" uticale su i spekulacije da će Rusija i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) održati sastanak kako bi razmotrile mogućnost rezanja proizvodnje s ciljem da se podrže cene nafte. Ta vest je, međutim, imala ograničen uticaj na rast cena, jer je istovremeno počeo da provejava skepticizam da će do takvog sastanka ili dogovora uopšte doći.

Analitičar Danijel Ang je mišljenja da će prezasićenost ponude nastaviti da koči bilo kakvo ozbiljnije povećanje cena nafte, navodi Frans pres.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potražnja za naftom zalihe nafte proizvodnja nafte jak dolar američki dolar cena anfte na berzi cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana