Tekst objavljen: 22.03.2016 15:32        


Akcije na kineskim berzama su porasle, nakon što su tamošnje vlasti olabavile kontrolu brokerskim kućama vezano za pozamljivanje novca investitorima za kupovinu deonica, a takođe je i u ostatku Azije i u Evropi registrovan oporavak indeksa.

Rast kineskih berzi posle akcija vlasti u Pekingu

Dolar je ojačao, posle tri uzastopne nedelje pada uzrokovanog obaranjem projekcija američke Uprave federalnih rezervi (Fed) vezano za podizanje kamatnih stopa u ovoj godini, na samo dva puta u odnosu na ranije prognozirana četiri podizanja kamata, prenosi agencija Rojters.

Britanska valuta faluta je, međutim, pala za 0,5 odsto, na 1,4401 dolar, usled zabrinutosti investitora zbog podela u vladajućoj Konzervativnoj stranci oko prošlonedeljnog budžeta i referenduma o članstvu Britanije u EU.

Panevropski indeks FTSEurofirst 300 je napredovao za 0,2 odsto, izbrisavši gubitke sa početka trgovanja, dok je indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI porastao za 0,1 odsto.

Kineski indeksi su porasli, pri čemu je indeks CSI 300 porastao za 2,4 odsto, a šangajski za 2,2 odsto.
Kineska državna agencija koja odobrava sredstva brokerskim kućama za marginalno trgovanje (trgovanje pozajmljenim kapitalom), saopštila je da će obnoviti odobravanje kratkoročnih kredita posle godinu i po dana obustave, kao i da će smanjiti troškove zaduživanja za brokerske kuće.

"To je jasan signal da su regulatori spremni da pruže tržištu jeftinija sredstva", izjavio je analitičar kompanije Pasifik sekjuritiz, Vang Ju.

Evro je oslabio za 0,2 odsto, na 1,245 dolara, dok je jen ojačao za 0,2 odsto, na 111,39 jena za dolar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza akcije dolar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana