Tekst objavljen: 18.08.2016 9:53        


Povećanje plata ne bi ugrozilo ostvarenu ekonomsku stabilnost, već samo može da poveća tražnju, koja je jedan od bitnih elemenata koji može da pomogne ukupnom oživljavanju privredne aktivnosti i rast BDP-a, izjavila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. 

Rast plata ne bi ugrozio stabilnost, povećao bi tražnju

Povećanje plata koje bi podstaklo rast agregatne tražnje ne znači da bi došlo do povećanja cena, odnosno do rasta inflacije, objasnila je Tabaković na prezentaciji avgustovskog Izveštaja o inflaciji u NBS.

Prema njenim rečima, NBS se nije bavila analizom ekonomskih efekata potencijalnog podizanja plata, već je trenutno fokusirana na rešavanje pitanja problematičnih kredita.

"Srbiju smo skinuli sa negativnih top lista na kojima je bila prva po visini inflacije, po visokim deficitima, i sada ubrzano radimo na rešavanju problema problematičnih kredita, kako i tu ne bismo bili na glasu po visokom nivou problematičnih potraživanja", istakla je Tabaković.

Takođe je navela da poslednji Memorandum koji je dogovoren sa Međunarodnim monetanim fondom povodom četvrte i pete revizije aranžmana, koja će se naći krajem meseca na odlučivanju Borda direktora MMF-a, ne znači nijednu novu obavezu za NBS.

"Mi razgovaramo sa MMF-om o svim pitanjima, ne daju oni nama naloge", objasnila je Tabaković odnos između dve finansijske institucije.

Guverner je, takođe, rekla da ciljana inflacija nije samo tema Srbije, napominjući da je i predstavnik Federalnih rezervi iz San Franciska, Džon Vilijams, doveo u pitanje nivo inflacionog cilja koji se targetira u SAD.

"Mi se ne upoređujemo sa SAD, jer znamo ko smo i gde nam je mesto, ali se upoređujemo sa svima od kojih imamo šta da naučimo", dodala je.

Kako je rekla, Vilijams je doveo u pitanje to da li treba menjati inflacioni cilj ili treba menjati target, tako da se umesto targetiranja inflacije pređe na targetiranje ekonomskog proizvoda, odnosno nekog nivoa BDP-a.

"To je vrlo zanimljiva ideja, posebno u ovo vreme preosmišljavanja monetarne politike kojom se traže neka stabilnija sidra koja će omogućiti da se vrate osnovne funkcije novca - da on ne bude izvor troška, nego izvor zarađivanja".

Tabaković je na kraju rekla da je jedino što je zabrinjava nestrpljenje koje postoji u javnosti da se vidi konkretan rezultat reformi koje se sprovode, apelujući na strpljenje, jer ništa ne može da se postigne preko noći, već traži vreme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Dejan 23.08.2016 15:22

    Koje povećanje plata? Ono gde se za 1000 din kaže da će biti kao 13. plata? Ono što je uzeto a još nije vraćeno? Dokle više? Dokle?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs ciljana inflacija povećanje plata BDP

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana