Tekst objavljen: 30.03.2015 10:18        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, usled zabrinutosti u pogledu zaliha na naftom bogatom Bliskom istoku.

Rat još obara umesto da diže cene

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u maju pojeftinila je na Njujorškoj berzi 72 centa na 48,15 dolara, dok je nafta tipa "brent" za majsku isporuku u Londonu pojeftinila 41 cent na 56 dolara, prenosi agencija Frans pres."Postoji veliki strah od eskalacije konflikta u Jemenu, što može rezultirati prekidom u isporukama nafte iz regiona Persijskog zaliva. U ovom trenutku, cene nafte padaju, ali ako ova sitacija potraje, moglo bi doći do zaokreta trenda", izjavio je tržišni analitičar singapurske kompanije "CMC markets", Nikolas Teo.

Avioni arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom su juče onesposobili pistu međunarodnog aerodroma u Sani i bombardovali sedište pobunjenika u bazi Al-Subaha na zapadu prestonice Jemena, gde su ubili 15 vojnika.

Saudijska Arabija je 26. marta objavila da su ona i još devet sunitskih zemalja počele bombadovanje položaja oružanih formacija šiitskih Huta pod čijom kontrolom se nalazi Sana i koji su saveznici Irana, glavnog saudijskog protivnika u tom regionu.

Kako navodi Frans pres, Jemen je država koja je mali proizvodjač nafte i izlazi na moreuz Bab el-Mandab, kroz koji izvozi oko 3,8 miliona barela nafte dnevno. Ova zemlja u krizi otkako su šiitski pobunjenici u februaru preuzeli vlast u zemlji i raspustili parlament.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
svetske zalihe nafte zalihe nafte rast cene nafte cena nafte na berzi cena nafte Terminske cene nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana