Tekst objavljen: 19.04.2016 15:33        


Cene nafte su danas povećale gubitke, pošto je razočaranje zbog neuspeha pregovora o zamrzavanju proizvodnje prevagnulo nad mogućim efektima štrajka radnika u naftnom sektoru u Kuvajtu, ključnom proizvođaču ovog energenta. 

Razočaranje zbog neuspeha sastanka naftaša nagriza cene

Cene su potponule već u ponedjeljak ujutro, odmah nakon vesti o krahu dugo očekivanog sastanka glavnih proizvođača "crnog zlata" u Dohi, što je dodatno pojačalo zabrinutost zbog uporne globalne prezasićenosti tržišta, prenosi agencija Frans pres.

Gubici su, međutim, ublaženi tokom dana usled vesti da je hiljade radnika u kuvajtskom naftnom sektoru započelo štrajk zbog planiranog smanjenja plata.

Nakon kratkotrajnog oporavka jutros, američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju oslabila je 18 centi na 39,60 dolara za barel, a severnomorska sirova nafta "brent" za junske isporuke pala je za 27 centi na 42,64 dolara.

"Čini se da štrajk u Kuvajtu može biti rešen vrlo brzo, tako da ukupan prekid rada neće biti veliki", izjavio je analitičar u kompaniji CMC Markets iz Sidneja, Majkl Mekarti za Frans pres.

Zbog štrajka je proizvodnja sirove nafte u Kuvajtu, četvrtom najvećem proizvođaču u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), potonula za više od 60 odsto, navodi francuska agencija.

Cene nafte su se oporavile prošle nedelje, ponete nadom trgovaca da će se glavni proizvođači - uključujući dva najveća, Rusiju i Saudijsku Arabiju, dogovoriti o zamrzavanju proizvodnje na nivou iz januara ove godine.

Međutim, odluka Saudijske Arabije da ne prihvati dogovor osim ako se tome ne pridruži i njen "ljuti rival, Iran, minirao je sve nade za postizanje sporazuma.

Iran je saopštio da neće pristati na bilo kakvo ograničavanje proizvodnje pošto se tek vratio na izvozno tržište, nakon niza godina odsustva zbog zapadnih sankcija uvedenih zbog nuklearnog programa Teherana.

Analitičari kažu da će se pažnja tržišta sada prebaciti na ključni sastanak OPEK-a u junu, mada iz kompanije BMI Riserč upozoravaju da je malo verovatno da će na tom skupu biti postignut bilo kakav napredak.

"Napetosti između Saudijske Arabije i Irana će sprečiti da bude postignut politički konsenzus, pri čemu će velika većina zemalja proizvođača nafte i dalje radije biti za osvajanje ili zadržavanje svojih tržišnih udela nego za podupiranje cena te sirovine", ocenjuju u saopštenju analitičati BMI Riserča.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte laka nafta nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana