Zvanični kurs Evra za dan 08.03.21. :: 117.5690 rsd
Tekst objavljen: 11.04.2019 15:45        


„Preduzetnici su oni ludi ljudi koji su spremni da rade 100 sati nedeljno da ne bi radili 40 za nekog drugog“ kaže Brad Sugars, biznis konsultant.

Razvijate startap? Oni vam mogu pomoći

Već nekoliko godina startap scena u Srbiji raste i razvija se. Sa nekoliko svetski poznatih i uspešnih startapova iz Srbije, ovaj pojam više nije nepoznat a sve više mladih odlučuje se da krene u ove nestabilne ali uzbudljive preduzetničke vode. Na tom putu pomažu im različite organizacije, startap centri i co working prostori koji „niču“ po svim gradovima u Srbiji.

Na prvi pogled biti „sam svoj gazda“ deluje vrlo privlačno – nikom ne polažete račune, imate apsolutnu slobodu odlučivanja, možete na odmor kad god želite… u realnosti to sve izgleda malo drugačije. Često se čuje da ni preduzetnici nemaju radno vreme već rade mnogo i prekovremeno, žive u prilično stresnom okruženju, nemaju garantovanu platu svakog meseca. Startapi su posebna kategorija preduzetništva koju karakterišu inovativna biznis ideja i biznis model koji omogućava da proizvod ili usluga i za relativno kratko vreme dođe do mnogo korisnika. Oni koji se odluče za ovakvu karijernu putanju znaju da ih čeka mnogo rada i neizvesnosti ali i mnogo učenja, dinamičnog okruženja, brzih promena, pokušaja i pogrešaka dok se ne dođe do pobedničke formule, s tim što uvek postoji rizik da poslovna ideja jednostavno ne uspe.

Zašto je većina startapa neuspešna?

Treba imati na umu da većina startapa koja se pokrene bude neuspešno, zato treba probati različite stvari i stalno pokušavati. Neki od najčešćih razloga zbog kojih su startapi neuspešni: proizvod/usluga nisu potrebni ciljanom tržištu, ostanu bez novca ili imaju loš i neskladan tim.

Šta je važnije: novac ili znanje?

Mnogi misle da ako imaš dobru biznis ideju i tim koji želi da na tome radi, jedino što ti nedostaje i što će rešiti sve probleme i vinuti tvoju kompaniju do uspeha je novac tj. velika investicija. Naravno da su finansije važne i neophodne, ali istraživanja kažu da ono što je startapima najpotrebnije nije novac već mentorska podrška i znanje. Postoje mnogi primeri startapa koji su dobili velike investicije ali nisu znali kako da upravljaju njima i na koji način da ih najbolje iskoriste. Novac se brzo potroši a rezultati ne dođu. Zato je najveća vrednost u znanju, mentorstvu, kontaktima i mogućnostima da se bez novca probaju, menjaju, testiraju proizvodi i usluge dok se ne dođe do dobitne kombinacije.

Kako uspeti?

Malcolm Gladwell u svojoj knjizi „Natprosečni“ objašnjava kroz mnoge primere kako niko nije uspeo potpuno sam i kako je svima neophodna pomoć a nekad i splet srećnih okolnosti. On kaže da „nisu najpametniji oni koji uspeju. Niti je uspeh zbir svih odluka i napora koje sami napravimo. Natprosečni su oni kojima je data mogćnost i koji su imali snage i prisutnost uma da ih uhvate i iskoriste.

“ Dakle, ako želite da uspete treba da tražite i prihvatite pomoć.Za one koji počinju svoj startap dobra vest je da je mnogo kompanija pridružilo talasu podrške startapima kroz različite programe. Jedan od njih je program kompanije Delta Holding – Delta Biznis Inkubator koji i ove godine otvara prijave za startape iz njihovih oblasti poslovanja: nekretnine, logistika, distribucija i poljoprivreda.

„Možemo da pomognemo startapima koji posluju u našim oblastima poslovanja jer upravo iz ovih oblasti imamo najviše znanja, kontakata, stručnjaka a samim tim i najbolje rezultate. Bez znanja možete uspeti slučajno, ali ako hoćete da trajete, ono je neophodno“, objašnjava Nadica Milanović, menadžer programa Delta Biznis Inkubator.

Zainteresovani timovi mogu da se prijave do 13. maja preko formulara na sajtu www.deltabiznisinkubator.rs

Startap tim može da ima do pet članova i jedini uslov je da tim ne učestvuje u isto vreme i u nekom drugom sličnom programu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pitali smo Nadicu da nam objasni šta tačno startapi dobijaju u Delta Biznis Inkubatoru:

„Tokom tri meseca trajanja inkubatora, startapi na raspolaganju imaju tim mentora koji kreira program podrške u skladu sa potrebama njihovog razvoja. Sa mentorima iz Delta Holdinga timovi će moći da razvijaju i testiraju poizvod ili uslugu u okviru različitih kompanija Delta Holdinga. Organizovana su online predavanja na različite poslovne teme (pravni okviri poslovanja, finansije, marketing…). Osim toga, eksterni biznis konsultant, sa iskustvom u razvoju startapa, tokom perioda inkubacije izaziva timove da preispitaju svoju ideju, ukazuje na moguće propuste i pomaže u njihovom rešavanju. Takođe ih priprema za predstavljanje biznis plana pred investitorima.“

Da biste uspeli, prihvatite pomoć, učite od uspešnijih od sebe i koristite svaku mogućnost koja vam se pruža na putu ka uspehu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
startap preduzentištvo start up Delta Biznis Inkubator konkurs domaći preduzetnici preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana