Tekst objavljen: 29.10.2015 13:09        


Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je danas da je realno da se koriguju plate i penzije zbog dobrog stanja i ekonomiji i da ne treba očekivati linearno povećanje, već po prioritetima.

Realno da se povećaju plate i penzije

Kovačević je, gostujući na RTS-u, podsetio da je i pre druge revizije rečeno da će treća revizija imati zadatak da se raspravlja o platama i penzijama.

"To je pitanje budžeta za 2016. Da li je došlo vreme da se izvrši korekcija i da se povećaju plate i penzije, oceniće misija MMF-a. Ono što mi sa makroekonomskog aspekta znamo, jeste da bi bilo realno da dođe do korekcija", istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, nije realno očekivati linearno, odnosno opšte povećanje, već da se naprave prioriteti.

Kovačević je podsetio da je deficit budžeta drastično smanjen, za devet meseci iznosi 35 milijardi dinara, a u odnosu na prošlu godinu ušteda je 120 milijardi.

"To se postiglo smanjenjem plata i penzija, ali i većom poreskom disciplinom. Taj efekat nije bio planiran i sada se stvara prostor da se promeni zaokret, da se koriguju plate i penzije", istakao je Kovačević.

Kovačević je dodao da je važno i dokle je Srbija stigla, radeći na druga dva plana reformi - restrukturiranju i privatizaciji preduzeća.

Odgovarajući na pitanje da li je očekivano da Srbija dobije "žuti karton" zbog kašnjenja sa racionalizacijom zaposlenih u javnom sektoru, Kovačević je ukazao da ne veruje da će tako nešto da se desi.

"Nije MMF insistirao da se do juna sve to završi. Tu smo mi išli korak ispred. Verujem da će zbog dobrih efekata konsolidacija i dobrih ekonomskih efekata u celini biti dobra ocena", naveo je Kovačević.

Sa druge strane, naglasio je Kovačević, stagnira proizvodnja, smanjio se izvoz, a i i unutrašnja tražnja je slabašna. "Jedan od načina da se poveća jeste i povećanje plata i penzija", napomenuo je Kovačević.

Komentarišući rang listu Svetske banke na kojoj je Srbija napredovala za 32 mesta po uslovima poslovanja, Kovačević je ocenio da je to dobra vest.

"Još bolje je da imamo procene za osam meseci - imaćemo rast do osam odsto, a prošle godine smo imali negativan rast, što je i posledica poplava. U pogledu investicija, to je zaokret, jer je garant da će se rast nastaviti dogodine i sledeće godine", zaključio je Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate i penzije povećanje plata i penzija budžet Srbije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana