Tekst objavljen: 03.08.2015 12:26        


Očekuje se da će ove godine rod voća i povrća biti znatno bolji nego lani, a prognozira se veća proizvodnja malina, jagoda, trešanja i grožđa. Trenutno stanje zasada jabuke ukazuje da će ovogodišnji rod dati rekordan prinos od oko 350.000 tona sa plodovima vrhunskog kvaliteta. Manji rod se prognozira kod višnje, kajsije i šljive.

Rekordan rod jabuka, malina, jagoda i grožđa

Procenjuje se da će ovogodišnji rod maline biti oko 66.000 tona, sa površine od oko 11.000 hektara i prosečnim prinosom po hektaru od šest tona, što je više za 7,2 odsto u odnosu na 2014, navode u Privrednoj komori Srbije.

Zlatiborski i Moravički okrug, koji su zbog grada pretrpeli ogromne štete, zabeležiće pad proizvodnje i do 40 odsto. Trenutna otkupna cena maline kreće se od 200 do 230 dinara po kilogramu

Prema prvim statističkim procenama, očekivani rod višnje se kreće oko 92.000 tona, sa prosečnim prinosom od 6,5 tona po hektaru, što je 2,5 odsto manje od prošlogodišnjeg.

Kvalitet roda se ocenjuje kao izuzetan, sa sadržajem suve materije čak do 22 odsto. Otkupna cena u ovom trenutku je od 60 do 80 dinara za kilogram.

Ovogodišnje površine pod jagodama u pojedinim regionima su povećane do četiri puta, pa se očekuje i veći rod. Prošlogodišnji rod jagoda iznosio je svega 23.307 tona. Cena u otkupu bila je od 120 do 150 dinara za kilogram.

U 2015. ostvaren je znatno veći rod ovog voća (lani je iznosio oko 20.000 tona), kao i bolji kvalitet, pa je otkupna cena bila od 200 do 250 dinara za kilogram.

Kada je reč o kajsijama i šljivama, prošlogodišnji nepovoljni uslovi, bolesti sušenja grana nakon cvetanja, opadanja lisne mase i nespremno ulaženje u zimu, bitno su uticali na ovogodišnji rod tih voćnih vrsta.

Procene su da će rod kajsija i šljiva biti manji za oko 30 odsto. Otkupna cena se kreće do 30 do 50 dinara za kilogram.

Vinogradi se trenutno nalaze u odličnom stanju, postoji sporadična pojava pepelnice koja se smatra normalnom u ovom periodu. Očekuje se izvanredan rod, osim u delovima župskog i subotičkog okruga koji su tokom zime u izvesnoj meri podlegli izmrzavanju.

Proizvodnja povrća u 2014. iznosila je 1,4 miliona tona. Za povrtarske kulture 2015. će biti znatno povoljnija. Već prve procene ukazuju da će rod paprike, paradajza, krastavca i luka biti znatno bolji, a očekuje se i rod krompira veći 20 do 30 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poljoprivreda maline jabuke voće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana