Tekst objavljen: 18.03.2014 9:27        


U Srbiji je blokiran račun svakoj petoj firmi, što je više od 60.000 privrednih subjekata i po tom osnovu potraživanja iznose oko dve milijarde evra, a problem dugovanja mogao bi da se reši sistemom barter trgovine, odnosno plaćanjem robom i uslugama.

Rešenje za dugove srpske privrede - trampa?

Direktor Barter centra Radoje Božić, kompanije koja u Srbiji posluje od januara ove godine, rekao je da su ovo podaci Poreske uprave, a da se pretpostavlja da dugovanja po drugim osnovama uvećavaju cifru od dve miljarde evra nekoliko puta.

Rešenje dužničko-poverilačkih odnosa, problema koji je u srpskoj privredi uzeo maha jer svako svakom duguje, Božić vidi upravo u uspostavljanju barter sistema trgovine.

Taj oblik trgovine omogućava firmama koje redovno posluju uvećanje obima prometa, a nelikvidnim preduzećima da prodajom svoje robe i usluga, kroz multilateralne kompezacije, dođu do potrebnog repromaterijala i pokrenu privrednu aktivnost.

Barter sistem postoji u evropskim zemljama čitav vek, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, a poslednjih godina veliki uspeh u toj oblasti beleži Turska, naveo je Božić.

Ovaj sistem trgovine primenjiv je u svim oblastima i zapravo predstavlja dopunski deo platnog prometa, objasnio je Božić i naveo da je sistem vrlo fleksibilan.

Brokeri barter berze se ne mešaju u dogovor dva klijenta već samo posreduju i daju im potrebne informacije, za koje naplaćuju proviziju koja se kreće od 0,5 do tri procenta, koja može biti u novcu ili robi i uslugama. Kupac i prodavac se dogovaraju sami za cenu.

Sistem barter trgovine obuhvata četiri nivoa: kreditiranje, berzu, promet i projekte za posebne oblasti, objasnio je Božić na konferenciji u prostorijama YUTA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trampa Radoje Božić srpska privreda privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana