Zvanični kurs Evra za dan 25.01.21. :: 117.5918 rsd
Tekst objavljen: 05.03.2015 11:14        


Do 31. marta Elektroprivreda Srbije (EPS) ima obavezu da usvoji plan finansijske konslolidacije, a do 1. jula EPS će biti transformisan u dva preduzeća, izjavio je danas ministar energetike Aleksandar Antić. Takođe do 1. jula Srbijagas će bit transformisan u dva preduzeća i biće razdojene funkcije transporta i snabdevanja gasom, rekao je Antić na Kopaonik biznis forumu.

Restrukturiranje EPS-a i Srbijagasa

Nova kompanija EPS Grupa trebalo bi da bude moderna grupacija koja bi imala matično preduzeće kao osnivač dva preduzeća - distributivni sistem, umesto šest regionalnih distribucija električne energije i drugo preduzeće biće EPS snabdevanje, umasto današnjih 14 zavisnih preduzeća, koji su zajedno imale 43 direktora.

Poslovanje EPS Grupe biće daleko efikasnije i neće biti "crna rupa" u sistemu javnih preduzeća.
Antić je podsetio da je u decembru prošle godine vlada usvojila plan restrukturiranja Srbijagasa, koje bi trebalo da bude daleko efikasnije preduzeće, tako da bi do 1. jula trebalo da bude reorganizovano, a funkcije u tom javnom preduzeću razdvojene na kompaniju koja će biti operator za transport gasa i kompaniju za sanbdevanje gasom.

Sa EBRD i Svetskom bankom se razgovara o finansijskoj konsolidaciji Srbijagasa i cilj je da se nađe finanansijski konsultant koji će peredložiti plan za saniranje dugova Srbijagasu koja su do danas narasla na oko milijardu dolara.

Ministar energetike je napomenuo da se za petrohemijski kompleks traži strateški partner.
Srbija dugi niz godina nije dugo izgradila nijedan energetski objekat i naša zemlja je u fazi pregovora o finansijskom aranžmanu sa kineskim partnerima za izgradnju novog bloka termoelektrane Kostolac koji će imati instalisanu snagu od 350 megavata, a cela investicija biće vredna oko 700 miliona evra, najavio je Antić i napomeno da treba da bude završen do 2019. godine.

Govoreći o posledicama prošlogodišnjih poplava na energetski sistem zemlje, Antić je rekao da je tada značajno smanjena proizvodnja uglja za termoelektrane i izrazio zadovoljstvo što je u decembru 2014. na površinskom kopu Kolubara obnovljena proizvodnja uglja sa nule do 80.000 tona mesečno, što je oko 90 odsto potrebnih količina.

Jedan od najvećih uspeha Ministarstva energerike je novi Zakon o energetici koji je dobio najvišu ocenu od Evropske komisije i Srbija je jedina zemlja u regionu koja je tim zakonom usvojila treći energetski paket, usaglašen sa evropskim zakonodavstvom, rekao je Antić.

Taj zakon je ozbiljan poziv investitorima da ulažu u Srbiju i garantuje sigurnost njihovih investicija, rekao je Antić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
EPS srbijagas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana