Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 25.01.2021 12:25        


Kritičan nedostatak brodskih kontejnera katapultirao je cene kargo transporta i izazvao kašnjenja isporuka robe kupljene u Kini

Roba iz Kine kasni zbog nedostatka kontejnera

Pandemija i neujednačen globalni ekonomski rast doveli su do ovog problema prvo u Aziji, ali su pogođeni i drugi delovi sveta.

U decembru su spot cene brodskog kargo transporta skočile 264 odsto za rutu od Azije do Severne Evrope u odnosu na godinu dana ranije, prema rečima Mirka Vojcika, menadžera u kompaniji "Rezilijans36" za procenu i rešavanje rizika u lancu snabdevanja, prenosi CNBC.

Cena brodskog prevoza tereta od Azije do zapadne obale SAD povećana je za 145 procenata u odnosu na prošlu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U poređenju sa martom prošle godine, cene kontejnerskog transporta iz Kine za SAD i Evropu porasle su za 300 odsto, izjavio je Mark Jeger, izvršni direktor kompanije Redvud Logistiks. On navodi da spot cene idu i do približno 6.000 dolara po kontejneru u odnosu na uobičajenu tarifu od 1.200 dolara.

Prema Jegeru, porasle su i cene iz SAD-a, mada ne tako dramatično.

"Razlog je taj što Kinezi insistiraju na tome da vrate prazne kontejnere u svoju zemlju, pa je američkim izvoznicima teško da obezbede kontejner", dodao je on, napominjući da se tri od četiri kontejnera "vraćaju prazni" iz SAD-a u Aziju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kontejneri za transport nedostatak kontejnera transport kina brodski transport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana