Tekst objavljen: 04.07.2022 12:15        


Ruska rublja je pala na dvonedeljni minimum prema dolaru i evru na jutrošnjem trgovanju na Moskovskoj berzi, povećavši gubitke zabeležene na prethodnoj sesiji, pošto tržišni akteri iščekuju više informacija o mogućim valutnim intervencijama države

Rublja pala na dvonedeljni minimum prema dolaru i evru


Silazni trend na ruskoj berzi započeo je krajem prošle nedelje nakon što je gasni gigant Gasprom otkazao isplatu dividendi prvi put za poslednjih više od dve decenije. Rublja je oslabila na trgovanju do 7:38 časova po srednjoevropskom vremenu za 1,4 posto na 55,27 rubalja za dolar, nakon što je ranije pala na 56,5050, na najniži nivo od 20. juna, prenosi Tanjug.

Ruska valuta je prema evru potonula za 1,3 procenta na 57,29 rubalja, pri čemu je prethodno, na otvaranju trgovanja, takođe, dotakla dvonedeljni minimum od 58,90 rubalja za evro.

Ministar finansija Anton Siluanov je izjavio prošle srede da bi Rusija mogla da smanji državnu potrošnju i usmeri sredstva na intervencije na deviznom tržištu kako bi ograničila jačanje rublje koje ugrožava budžetske prihode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prošlonedeljno jačanje rublje, pri čemu je u sredu dostigla sedmogodišnji najjači nivo prema dolaru i evru, izazvalo je zabrinutost među zvaničnicima i kompanijama koje su fokusirane na izvoz, jer umanjuje prihode u dolarima i evrima koje Rusija ostvaruje od izvoza robe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruska rublja kurs deviza evro američki dolar pad rublje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana