Tekst objavljen: 16.12.2015 11:20        


Ruske banke su danas počele sa izdavanjem prve nacionalne platne kartice koja je alternativa američkim karticama Visa i MasterCard, realizujući tako ideju koja je "sinula" nakon što je većina potrošača ostala bez mogućnosti plaćanja plastičnim novcem zbog uvođenja zapadnih sankcija Moskvi. 

Rusija emitovala platnu karticu

Karticu pod nazivom "Mir" - što se prevodi i kao "mir" i kao "svet" - emitovalo je nekoliko ruskih banaka, među kojima su Gazprombank, Bank of Russia i još neke banke koje su na "crnoj listi" zapada od prošlogodišnjeg pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, prenosi agencija Frans pres.

"Emisija i distribucija ove kartice je najvažnija faza u obezbeđivanju finansijskog suvereniteta zemlje", navodi se u saopštenju Nacionalnog sistema za platne kartice (NSPK), koji je u julu prošle godine osnovala centralna banka Rusije u nastojanju da smanji zavisnost od Zapada.

Ukupno 35 ruskih banaka učestvuje u platnom sistemu, a sedam je izdalo kartice u sklopu pilot programa, navodi se u saopštenju ruske centralne banke, u kom je takođe objavljena slika plavih i zelenih novih kartica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
platna kartica rusija ruska platna kartica Bank of Russia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana