Tekst objavljen: 16.10.2015 10:35        


Nafta je danas u tgovanju u Aziji poskupela, pošto je vest da je Rusija spremna da razgovara o smanjenju proizvodnje na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) zakazanom za narednu nedelju, stavila tačku na četiri uzastopna dana pada cena "crnog zlata". 

Rusija smanjuje proizvodnju i diže cenu nafte

U prepodnevnoj trgovini u Aziji, cena američke "lake" nafte (WTI) za isporuke u novembru porasla je za 1,10 odsto, na 46,89 dolara, dok je cena sirove nafte "brent" za novembarske isporuke porasla za 0,90 odsto, na 50,18 dolara po barelu, prenosi Frans pres.

Cene nafte su od početka ove nedelje u padu, nakon što su podaci ukazali da bi se prezasićenost globalnog tržišta mogla zadržati i u narednoj godini.

Zalihe komercijalne nafte u SAD su, prema juče objavljenom izveštaju, porasle prošle nedelje, što je signal slabe tražnje u zemlji koja je najveći svetski potrošač tog energenta.
U nedelji zaključno sa 9. oktobrom, zalihe su porasle za 7,6 miliona barela, što je skoro tri puta više od očekivanja analtičara, na ukupno 468,6 miliona barela, što je blizu rekordnog nivoa za ovaj deo godine u poslednjih osam decenija, navodi francuska agencija.

"Vest da Rusija ne odbacuje mogućnost potencijalnog smanjenja proizvodnje neutralisala je povećanje zaliha u SAD. Generalno govoreći, podršku cenama nafte pruža očekivanje da će proizvodnja u nečlanicama OPEK-a početi da se smanjuje, dok će globalna tražnja, prema prognozama OPEK-a, verovatno ubrzati u narednoj godini", izjavio tržišni strateg singapurske kompanije IG Markets, Bernard Ou.

Njujorška agencija "Blumberg" citirala je ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka koji je juče u Kazahstanu izjavio da je Rusija spremna da razgovara o rasponu cena i smanjenju proizvodnje nafte kada se iduće nedelje sastane sa članicama OPEK-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rusija nafta blagi rast cene nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana