Tekst objavljen: 27.12.2016 9:38        


Očekuje se da će ruska rublja ovu godinu završiti kao jedna od najjačih valuta u svetu, budući da je samo brazilski real zabeležio bolji kurs prema dolaru od ruske valute. Rastuće cene nafte i sve veće interesovanje stranih ulagača, uprkos sankcijama, glavni su razlozi oporavka rublje, piše Russia today.

Ruska rublja najjsnažnija valuta u 2016. godini

Ruska valuta je ove godine ojačala prema dolaru za 17 odsto, u čemu ju je samo malo nadmašio brazilski real koji je porastao za više od 17 procenata prema "zelenoj novčanici".

Rublja je imala težak prvi mesec u 2016. godini, kada je nafta pala na 27 dolara po barelu, pri čemu je njena vrednost prema dolaru potonula na najniži nivo ikada od 82 rublje za dolar.

Sa stabilizacijom cene nafte, kurs ruske valute se vratio na 60,40 rubalja za dolar u decembru ove godine. Juče se rubljom trgovalo na nivou od 60,80 za dolar, i 63,60 za evro, što je u oba slučaja blizu 18-mesečnog najvišeg nivoa.

"Registrujemo ove godine aktivan ulazak stranaca na tržište rublje i kupovinu obveznica denominovanih u rubljama, s obzirom na pozitivan trend jačanja rublje i uzimajući u obzir dobre prinose tih obveznica", rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Od početka godine, udeo stranih kupaca ruskih saveznih obveznica (tzv. OFZ) porastao je za više od pet posto, na gotovo 27 procenata.

Rusko tržište akcija takođe je zabeležilo dobre rezultate. Indeks Moskovske berze za trgovanje u rubljama, MICEX, porastao je za 24 posto u ovoj godini, premašujući mnoge rekordne nivoe, dok je RTS indeks denominovan u dolarima bio još uspešniji sa skokom od 49 procenata od januara do decembra 2016.

Prema mišljenju mnogih analitičara, izbor Donalda Trampa za predsednika SAD-a takođe otvara značajne mogućnosti za investiranje u Rusiju, pošto se predviđa poboljšanje veza između Moskve i Vašingtona pod Trampovom administracijom, navodi Russia today.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
jačanje rublje ruska rublja rublja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana