Tekst objavljen: 25.10.2018 14:41        


Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da je najviša sudska instanca zauzela stav da banke imaju parvo da naplaćuju troškove kredita.

Samo advokatski lobi ima korist od 7.000 tužbi

Dugalić je u Jutru Prve TV pročitao deo obrazloženja Vrhovnog kasacionog suda koji se odnosi na to da banke imaju pravo da naplate troškove obrade kredita.

Vrhovni kasacioni sud objavio je nedavno detaljno obrazloženje pravnog stava koji je zauzeo u maju ove godine, a koji se tiče dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita. Prema tom stavu u skladu sa kojim nižestepeni sudovi treba da postupaju prilikom rešavanja tužbenih zahteva, banka ima pravo na naplatu troškova i naknada bankarskih usluga, pod uslovom da precizira koje tačno troškove ima prilikom odobravanja i realizacije kredita.

Dugalić kaže da Narodna banka Srbije nijednim svojim aktom nije zabranila naplatu troškova obrade kredita niti je standardizovala naplatu, već je samo poslala dopis bankama u pokušaju da izvrši standardizaciju tih troškova.

Na pitanje da li su banke to uradile, Dugalić je kazao:

"Kada smo objasnili NBS da svaka banka ima različitu poslovnu politiku, NBS je odustala od toga. Kad kupujete cipele, ne kupujete sve po istoj ceni".

Dugalić kaže da su pojedina udruženja i advokatski lobi nagovarali klijente da tuže banke i trenutno ima 7.000 tužbi, koje će, kako je naveo, sve da padnu.

"Samo advokati imaju korist, taj advokatski lobi je nagovorio klijente da tuže banke. Naš savet je pošto će sve da padnu, da tuže one koji su ih nagovorili na to", kaže Dugalić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Vladimir 25.10.2018 21:22

    A za koji lobi ti radis Dugalicu? Nismo pametni da zakljucimo. Sram te bilo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke trošak obrade kredita banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana