Tekst objavljen: 13.10.2018 17:30        


Kupus ove jeseni košta od 40 do 70 dinara po kilogramu, malo jeftinije nego prošle godine, ali je ipak skuplje nego što su potrošači navikli, pa porodicu kiseljenje košta i do 7.000 dinara.

Sarma će nam ove zime biti luksuz

Cena kupusa u sezoni uglavnom se kretala oko 20 do 30 dinara za kilogram, sve do prošle godine, kada su kupce šokirale cene od čak 80 dinara, zbog čega su mnogi govorili da će im i sarma biti luksuz.

Ove sezone najeftiniji, ali i najlošiji kupus može da se kupi za 40 dinara, dok najkvalitetnije glavice koštaju i do 70 dinara na pijacama. Za potrošače može biti problem i što je prošle godine kupus kasnio, pa kome slava nije suviše rano, mogao je da sačeka malo nižu cenu. Ove godine je obrnuto, kupus je poranio, trenutno ga ima dovoljno, ali koliko će ga biti u decembru i po kojoj ceni, pitanje je. Prodavci smatraju da će ona ići do 10 odsto gore kad stigne prava zima.

- Cena kupusa je u proseku oko 50 dinara, ali na veću količinu smo spremni da spustimo na 40 - kaže jedna od prodavačica na beogradskoj pijaci.

Kupci s druge strane smatraju da je i to skupo jer za kiseljenje im treba od 50 do 100 kilograma, što postaje poprilična investicija za kućni budžet. Tako će prosečna srpska familija, koja ima običaj da ukiseli 100 kila, umesto 2.000, koliko je navikla, morati za kupus izdvojiti od 4.000, pa čak do 7.000 dinara.

- Da nemamo slave i da nije običaj da se tada jede sarma, verujte mi, odustao bih od kiseljenja kupusa. Ali kako deca hoće da jedu sarmu, imam tri ćerke, svaka ima porodicu, navikao sam ih da ukiselim bar jedno bure. Realno, 30 dinara po kilogramu je gornja granica kada se to isplati, sve iznad toga je luksuz - kaže penzioner Mladen Milinović iz Novog Sada.

S crvenim kupusom stvar je još ozbiljnija, on košta od 70 do 130 dinara na pijacama i u marketima.

Uroš Puača, predsednik Udruženja "Futoški kupus", kaže da je, za razliku od prošle godine kada je suša gotovo prepolovila rod, ove godine ipak bolje, ali je gubitaka bilo.

- Cena jeste malo niža nego prošle godine, no i ove sezone su bolesti na kupusu uradile svoje, pa je prinos manji 20 odsto nego inače. Kupus je poranio, ali sada kada treba da se kiseli, ima ga dovoljno. Kome ranije stiže slava, može već da počne. Ne bih da prognoziram da li će posle kupus biti skuplji. Ono što je dobro jeste da je kvalitet ove godine odličan - rekao je Puača.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupus potrošači cena zimnica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana