Tekst objavljen: 03.02.2015 9:17        


Institut za industrijske odnose pokrenuo je u okviru svog web portala stranicu ,,Sat javnog duga", na kojoj će građani moći da prate rast javnog duga Srbije.

Sat javnog duga - 92 EUR u sekundi

Podaci pokazuju da se javni dug Republike Srbije uvećava 92 evra svake sekunde, oko 330.000 evra na sat ili oko 7.965.000 evra dnevno, navodi se u saopštenju Instituta. Proračun je rađen na osnovu podataka o visini javnog duga Ministarstva finansija na dan 30.11.2014, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosečne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrednosti.

"Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj državnoj potrošnji", piše u saopštenju.

Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije (Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savet) i primene mera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtevima za postavljanje sata javnog duga na nekoj od državnih institucija, dodaje se.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
buđetski deficit javni dug ministarstvo finansija hartije od vrednosti kamate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana