Tekst objavljen: 25.07.2016 14:46        


Istraživanje koje je sprovela Srpska asocijacija menadžera (SAM) pokazalo je da je za pokretanje biznisa u Srbiji često potrebno manje od 1.000 evra.

Saveti za početnike u biznisu

Početnici u preduzetništvu moraju da budu svesni velikih izazova tržišta koje zahteva konstantno praćenje, analizu i pravovremene odluke. Dobar preduzetnik treba da bude spreman da prevaziđe strah od promena. Ukoliko odluči da se bavi privatnim biznisom, on mora biti spreman na konstantno usavršavanje znanja i veština i na veliki trud i rad – naglašava Jelena Bulatović, izvršna direktora SAM-a.

Preduzetnik je, kako kaže, stvaralac, inovator, te treba da bude dovoljno hrabar, fleksibilan i siguran u sebe.

“Ne treba da razmišlja samo o tome kako pokrenuti posao, već je važno pronaći ideju uz koju će postojati želja za rastom i razvojem. Takođe, neophodno je da se informišu o potražnji proizvoda koji žele da prodaju ili usluge koju žele da pružaju” – objašnjava Bulatovićeva.

Možda i najveća kočnica preduzetništvu u Srbiji je strah od neuspeha.

“Zbog toga se potencijalni preduzetnici često parališu u počecima. Svakako treba biti obazriv i upravljati odgovorno finansijama. Ono što je karakteristično za većinu početnika u preduzetništvu je očekivanje brzog profita. Da bi se posao uspešno razvio, ključna je prva godina poslovanja, a tada sav profit treba ulagati u razvoj i stabilnost preduzeća” – ističe Bulatovićeva.

Ako potencijalni preduzetnici nisu sigurni da li imaju dovoljno finansijskih sredstava za start, savet je da udruže kapital sa kolegama, prijateljima, rođacima. Na primer, za proizvodnju testenine neophodno je 5.500 evra, za uzgajanje borovnica oko 10.000 evra, a za bavljenje pčelarstvom oko 6.000 evra početnog ulaganja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Sima 26.07.2016 9:24

    Da su mi svaki put umesto saveta dali po jedan dinar do sada bih bio milijarder. Besplatni saveti vrede tačno toliko koliko za njih plaćamo - ništa.

  2. User image
    Slobodanka 26.07.2016 10:47

    Bilo bi lepo da ste malo vise elaborirali na koje sve vrste troskova treba misliti kada se ulazi u biznis. Sta obicno početnici previde. Ovako mi nista novo niti korisno niste rekli. Moranla podrska na ovom nivou moze da dodje i od komšije. Valjda SAM ima neke kvalitetnije instrumente kada prica o zapocinjanju biznisa.

  3. User image
    vlastimirka vlastic 26.07.2016 11:36

    Eh,miline,
    trziste razvijeno ,trziste novca prsti od ponuda na duge staze,gradovi imaju konstantan rast-NEZAPOSLENOSTI i pad STANOVNIKA..RIZICI PADAJU do ispod svakog nivoa..vlast je glavni preduzetnicki biznis ..ulaganje u rodjake na vlasti je trenutno TOP ULAGANJE..JAVNE FIRME PREUZELE SVE FUNKCIJE RAZVOJA I ZAPOSLJAVANJA..MALO IM INOVATIVNOST I PRODUKTIVNOST I EKONOMICNOST I RENTABILNOST NE IDE OD RUKE--boze moj tu je budzet..ja licno sam ulozila u tetku koja treba da postane zamenica gradonacelnika-ona zgodnjikava vrcava-prava politicarka..jos kad stavi naocare i procita moje govore-ODVALJUJE.. e tu ocekujem mnogo..cim pocne firma za posredovanje/naravno nece biti tako registrovana-eto mene u biznis i to za pocetnike..
    inace citam za te start firme od drzave 1/4 kredit 1/4 ali odem na biro-oni nikad culi..onda ih informisem preko blica i politike..oni se nasmeju i kazu-POTROSENO DRAGA MOJA CEKAJ SLED GODINU..I VIDIM SVI KOJI IMAJU RODJAKA STARTUJU TE FONDOVE SVAKE GODINE,MENJAJU RADNIKE ..FALA TI NA SAVETU ,JA SE UDRUZUJEM SA POLITICARIMA A TI VIDI SA SVOJOM FAMILIJOM..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mladi preduzetnici start up mladi biznismeni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana