Tekst objavljen: 27.11.2013 11:15        


Sberbanka ne učestvuje u pregovorima o potencijalnoj kupovini neke banke u Srbiji. Banka se fokusira na integracijske procese postojećih sredstava u okviru Sberbank grupe, naveli su u toj banci.

Sberbanka ne kupuje ni Intezu ni Komercijalnu banku

Mediji su preneli da je Sberbanka zainteresovana za kupovinu jedne velike banke u Srbiji, kao i da su "u igri" Banka Inteza i domaća Komercijalna banka.

Domaći stručnjaci smatraju da je neminovno da i kod nas kao i u Evropi dođe do ukrupnjavanja banaka. - U Srbiji je 31 banka previše, tako da bi svako ukrupnjavanje dobro došlo. Veća banka znači jeftinije poslovanje - kaže Milan Kovačević, ekonomista.

Inteza Sanpaolo odbacila je kao netačna nagađanja da razmatra prodaju Inteze u Srbiji. - Banka Inteza već šest godina zauzima vodeću poziciju na srpskom bankarskom tržištu po svim ključnim parametrima uspešnosti poslovanja, pružajući finansijsku podršku za više od 1,66 miliona klijenata kako u delu privrede, tako i u segmentu građana - navode u ovoj italijnaskoj banci.

U Rusiji, Sberbanka ima udeo od 28,2 odsto u aktivi bankarskog sektora i zapošljava više od 245.000 ljudi, što je čini najvećom bankom u zemlji.

Banka Rusije je osnivač Sberbanke i njen većinski vlasnik, i ima 50 odsto plus jednu akciju sa pravom glasa. Više od 245.000 privatnih lica i institucija je vlasnik preostalog dela akcija.

U Srbiji je Sberbanka počela da posluje pod tim imenom krajem prošle godine pošto je ranije kupila filijale austrijske Folksbanke u jugoistočnoj Evropi, pa i u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Sberbank Sberbanka banka intesa inteza Komercijalna banka banke bankarsko tržište bankarski sektor kupovina banke prodaja banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana