Tekst objavljen: 09.02.2017 16:00        


Sektor osiguranja je tokom 2016. godine isplatio privredi i građanima skoro 35 milijardi dinara kao naknadu za nastalu štetu, saopštila je danas Privredna komora Srbije.  

Sektor osiguranja isplatio 35 milijardi dinara  u 2016.

Novac, direktno vraćen privredi i građanima, doprineo je da se znatno umanje posledice štetnih događaja u proteklom periodu, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Odbor za osiguranje u PKS, u okviru godišnje sektorske analize osiguranja.

Ukupna prikupljena premija tokom prethodne godine zabeležila je rast od 9,7 odsto u odnosu na 2015. godinu i dostigla je 88,78 milijardi dinara (719 miliona evra odnosno 758 miliona dolara).

Udeo premije životnih osiguranja u ukupnoj premiji, što je jedan od pokazatelja stepena razvoja tržišta osiguranja, nastavio je rast i sa 23 milijardi dinara premije dostigao je gotovo 26 odsto udela u ukupnoj premiji.

Sektor životnog osiguranja zabeležio je rast tokom prethodne godine od 19 odsto, dok neživotna osiguranja beleže rast od 6,8 odsto.

U okviru sektora neživotnih osiguranja, značajan rast zabeležila su osiguranja od opšte odgovornosti sa 26,1 odsto i zdravstveno osiguranje sa 37,9 odsto.

Najveći udeo u ukupno prikupljenoj premiji i dalje beleži obavezno osiguranje od autoodgovornosti sa 34 odsto i ukupnom premijom od 30,3 milijardi dinara, a sledi sektor životnog osiguranja sa 26 odsto.

Time je nastavljen kontinuitet rasta ovog perspektivnog dela finansijskog sektora, što svakako predstavlja podsticaj za dalje zajedničke napore u pravcu razvoja i veće zastupljenosti osiguranja u privrednom životu.

Pored pokazatelja poslovanja sektora osiguranja u prethodnoj godini, na sednici Odbora za osiguranje u PKS, koja će se održati 27. februara, biće predstavljeni i rezultati ankete o stavovima i očekivanjima predstavnika sektora osiguranja, koju je sprovelo Udruženje za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osiguranje građani Srbije isplate osiguranja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana