Tekst objavljen: 21.01.2024 18:00        


Naftni gigant je to nazvao načinom da racionalizuje svoje poslovanje u zemlji u kojoj posluje decenijama

Šel pristao da proda veliki deo naftnog biznisa u Nigeriji


Londonski naftni gigant Šel pristao je da proda svoje poslovanje na kopnu u delti Nigera u Nigeriji, konzorcijumu kompanija u ugovoru vrednom 2,4 milijarde dolara (2,2 milijarde evra),što je najnoviji potez energetske kompanije da ograniči svoju izloženost u zapadnoafričkoj zemlji usred dugotrajnih pritužbi zagađenja životne sredine izazvane naftnom industrijom.

Šel je to nazvao načinom da racionalizuje svoje poslovanje u zemlji u kojoj posluje decenijama, suočavajući se sa odbijanjem zbog izlivanja nafte koja je zagadila reke i farme i pogoršala tenzije u regionu koji se suočio sa godinama militantnog nasilja.

- Ovaj sporazum označava važnu prekretnicu za Šel u Nigeriji, u skladu s našom prethodno najavljenom namerom da napustimo proizvodnju nafte na kopnu u delti Nigera - rekla je Zoe Junovič, Šelov integrisani direktor za gas i uzvodnu proizvodnju.

Ovo će pomoći u "pojednostavljenju našeg portfelja i fokusiranju budućih disciplinovanih investicija u Nigeriji na našu duboku vodu i integrisanu poziciju za gas".

Imovina koju Šel prodaje uglavnom je u vlasništvu nacionalne naftne kompanije nigerijske vlade NNPC, koja drži 55% udela. Da bi se sporazum finalizirao, vlada mora dati svoje odobrenje. Shell upravlja imovinom i poseduje 30% udela, dok preostali udeo drže francuski TotalEnergies sa 10% i italijanski Eni sa 5%.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Imovina uključuje 15 zakupa kopnenog rudarstva i tri operacije u plitkoj vodi, saopštila je kompanija. Aktivisti u delti Nigera, gde se Šel suočavao sa decenijama dugim lokalnim kritikama svog istraživanja nafte, planiraju da zatraže od vlade da uskrati svoje odobrenje ako kompanija ne reši svoju štetu po životnu sredinu.

Nigerija u velikoj meri zavisi od naftnih resursa delte Nigera za svoju zaradu. Međutim, zagađenje od proizvodnje nafte i prirodnog gasa sprečilo je stanovnike da pristupe čistoj vodi, štetilo je poljoprivredi i ribolovu i povećalo tenzije.

Militanti su iskoristili situaciju i svojevremeno skoro zaustavili naftnu industriju napadima na objekte i kidnapovanjem stranih državljana za otkup pred vladinim paketom amnestije.

Ako transakcija bude odobrena, Šel će i dalje imati najmanje tri podružnice u Nigeriji, naime, svoje operacije u dubokoj vodi u Gvinejskom zalivu, posao za industrijski gas i solarnu energiju za industrijske aktivnosti.

Sve su odvojeno uključene podružnice i izvan obima transakcije sa Renesansom, rekao je Šell, a prenosi Euronews.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Shell nigerija tržište nafte proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana